fbpx
Uutiset

Kreikan arveluttava kansanäänestys

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) suhtautuu kielteisesti Kreikassa maan tukipaketista järjestettävään kansanäänestykseen. Pääministeri George Papandreoun ilmoitus kansan tahdon punnitsemisesta oli Kataiselle yllätys.

Katainen ei ole ainoa eurooppalainen valtiojohtaja, joka vähintäänkin kummastelee Kreikan johdon päätöstä. Tämä on ymmärrettävää, sillä kansanäänestys ei missään mielessä vakauta Euroopan tilannetta, mitä seikkaa korosti myös Katainen.

Kreikan asema on lohduton, vaikka kreikkalaisten enemmistö tukisi Eurooppa-apua. Epävakautta lisäävät jossittelut siitä, mitä tapahtuu, jos Kreikka torjuu kriisipaketin.

Tämäkin vaihtoehto on olemassa, tosin tuskin kukaan tietää, mitä ei-kannan voitosta seuraa Kreikalle, Euroopalle ja maailmantaloudelle.

Kreikka ja maan pääministeri Papandreou eivät sentään halua sotkea Euroopan asioista. Kansanäänestys on arveluttava siirto, sille on kuitenkin selvät kestävät perusteet – mutta vain Kreikan näkökulmasta!

Papandreou siirsi vallan ja vastuun kansan kannettavaksi. Hänen ja maan johdon kanta kriisipakettiin on tästä huolimatta ehdottomasti myönteinen – kaikkien vastuullisten politiikkojen viesti täytyy olla tämä: maan etu edellyttää paketin hyväksymistä.

Kreikassa on kapinoitu – väkivaltaa lietsomallakin – maan talousongelmia ja niiden hoitoa vastaan. Syylliseksi mielenosoittajat ovat nimenneet poliitikot niin Kreikassa kuin koko Euroopassa.

Erityisen paljon Kreikassa on arvosteltu eurooppalaisia markkinavoimia, pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja yleensäkin lainojen myöntäjiä.

Kansanäänestys ehkä syventää keskustelua. Kreikkalaisten äänestäjien olisi aika herätä huomaamaan oma vastuunsa maansa syöksymisessä talouden kurimukseen.

Millainen kansa, sellaiset johtajat, tämä demokratian linjaus pätee Kreikassakin.

Pääministeri George Papandreoun perimmäinen tarkoitus on sitouttaa kreikkalaiset ratkaisuihin, joilla yritetään nostaa maa uudelleen jaloilleen.

Kun edessä on pitkä ja tuskainen taival, on kreikkalaisten rivien tiivistäminen enemmän kuin paikallaan: kansan tulisi edes jokseenkin yksimielisesti taistella paremman huomisen puolesta.

Kyynisesti voi tietysti kysyä, miksi Papandreou järjestää kansanäänestyksen paketista, jota kreikkalaisten on suorastaan pakko tukea.

Ei olisi ihme, jos suoranainen pelko ajaisi kreikkalaisia äänestämään “kyllä”. Jos kansa ei tue kriisipakettia Kreikka ajautuu syvään poliittiseen kriisiin samalla, kun sen taloustilanne entisestään heikkenee.

Kreikan kansanäänestyksessä on tyypillinen kansanäänestyksen heikkous. Kansa voi potkaista kupin nurin, mutta paketin kaatumisen jälkien siivoamisessa kansasta olisi kovin vähän apua.

Menot