fbpx
Kolumnit Uutiset

Kreikan kriisi menee tajuntani tuolle puolen

@hameensanomat.fi

En tajua enää Kreikan kriisiä.

Kreikka liittyi euroon hieman epämääräisen kirjanpidon avulla, sai markkinoilta halpaa lainaa ja ylivelkaantui. Sitten muut eurovaltiot riensivät apuun myöntämällä maalle ja maan pankeille lainapaketteja, jotta koko valtio ei tyystin jumahda maksukyvyttömyyteensä.

Tämän ymmärrän, mutta loppua en. Miksi? Koska kriisistä on tehty Suomessa, kuten monissa muissa euromaissa, poliittinen kysymys. Minä, veronmaksaja (lue: äänestäjä), olen kuulemma osaltani pääomittanut Kreikkaa, ja siksi minun pitäisi olla vihainen jollekulle kasvottomalle helleenille, joka on vielä taatusti laiskuri.

Toistaiseksi tämä herättää minussa lähinnä vahvaa hämmennystä ja empatiaa kreikkalaisia kohtaan.

KREIKAN ARVIOIDAAN tarvitsevan kolmeksi vuodeksi enintään 86 miljardia euroa. Summasta yli puolet, 53,7 miljardia, menisi pelkästään velkojen hoitoon.

Jotta Kreikka saisi valtavan suuren velan, jolla se voisi maksaa valtavan summan velkaa, sen piti hyväksyä muun muassa suuri verouudistus, jäädyttää eläkkeet ja sitoutua myymään valtion omaisuutta 50 miljardilla eurolla.

Kreikan parlamentti hyväksyi ehdot, mutta aluksi Suomen linja oli, että ne eivät olleet riittäviä. Tämä on ajatuksena jo naurettava. Edes nykyinen hallituksemme, joka aikoo valtavasti leikata julkisia menoja, ei kykenisi saamaan vastaavia esityksiä läpi kokonaisen hallituskauden aikana.

Kreikalle annettiin muutama päivä aikaa harkita.

KÄSITTÄMÄTTÖMÄKSI asetelman tekee se, että Kreikan velkojenhoidon ainoa tehtävä on ylläpitää vielä uppo-outoja rahoitusmarkkinoita.

EVM:llä eli Euroopan vakausmekanismilla, jonka kautta Kreikka mahdollisesti saisi lainan, ei todellakaan ole tilillä 500 miljardia euroa, mikä on sen lainauskapasiteetti.

Ymmärtääkseni EVM vapauttaa markkinoille pitkäaikaisia velkakirjoja, joita voi ostaa markkinoilla, ja tämän rahan se lainaisi Kreikalle.

Siis EVM myöntää lainarahalla Kreikalle velkaa, josta valtaosa menee käytännössä velkojille. Tämän diilin maksajana ovat jo valmiiksi vähävaraiset kreikkalaiset. Miksi? Jotta euroalueen rahoitusvakaudelle ei muodostuisi uhkaa.

Nyt näyttää siltä, että kreikkalaiset, jotka eivät taatusti ole sen laiskempia kuin me, ovat joutuneet pakkonielemään valtavat kiristykset saadakseen lainaa, jolla maksetaan muille velkojille. Ja sekin laina on kai lopulta lainaa. Nostan kädet pystyyn.

Menot