fbpx
Uutiset

Kreikan pääministeri vierailee Pohjois-Makedoniassa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Nimikiista kesti lähes 30 vuotta

Pohjois-Makedonian nimenmuutos hyväksyttiin Kreikassa muutama kuukausi sitten. Nyt Pohjois-Makedoniassa toivotaan satojen miljoonien sijoituksia Kreikalta.
Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev (vasemmalla) ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (oikealla) ottivat selfien tervetulotilaisuudessa Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa sijaitsevan hallinnon rakennuksen edustalla. Kuva: GEORGI LICOVSKI
Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev (vasemmalla) ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (oikealla) ottivat selfien tervetulotilaisuudessa Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa sijaitsevan hallinnon rakennuksen edustalla. Kuva: GEORGI LICOVSKI

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras aloitti tänään historiallisen vierailun vastikään uuden nimen saaneeseen Pohjois-Makedoniaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta lähes 30-vuoteen, kun Kreikan pääministeri vierailee naapurivaltiossa.

Makedonia irrottautui itsenäiseksi valtioksi Jugoslavian hajotessa 1990-luvun alussa. Tuolloin maa otti nimekseen Makedonia.

Kreikassa tämä herätti närää, sillä maassa on Makedonia-niminen maakunta.

Lopullisesti Makedonian nimimuutoksen Pohjois-Madoniaksi hyväksyi muutama kuukausi sitten Kreikan parlamentti, joskin hyvin vastahakoisesti.

Maiden oletetaan tiivistävän yhteistyötään myös talouden saralla, ja Pohjois-Makedoniassa toivotetaan tervetulleiksi myös kreikkalaissijoitukset, kirjoittaa The Guardian.

Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev on sanonut uutistoimisto AFP:lle odottavansa yli 500 miljoonan euron arvoisia sijoituksia.

Nato-jäsenyys on jo vireillä

The Guardianin mukaan maiden ulkoministereiden uskotaan hyödyntävän tilaisuutta Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysprosessin kirittämiseksi. Kreikka on aiemmin jarruttanut Makedonian pääsyä Naton ja EU:n jäseneksi.

Kreikan-vierailua “historialliseksi” kuvaillut Tsipras on antanut ymmärtää, että vihamielisyydet maiden välillä saavat nyt jäädä menneeseen.

– Kreikasta tulee pääasiallinen liittolainen ja suojelija, kun puhutaan poliittisesta vakaudesta, taloudellisesta yhteistyöstä ja kehityksessä, Tsipras sanoi The Guardianin mukaan.

Sotilasliitto Nato ja Pohjois-Makedonia allekirjoittivat helmikuussa liittymispöytäkirjan ja jos kaikki Nato-maat hyväksyvät asiakirjan, Pohjois-Makedoniasta tulee Naton jäsenmaa.

Suuri osa kreikkalaisista vastustaa

Vasta uudelleenimetyllä Skopjen lentoasemalla Zaev ja Tsipras poseerasivat hyväntuulisina yhteiskuvissa.

Molemmat tietävät, että vaikka pääministerit ovat vakuutelleet maiden keskinäisten suhteiden hyvää kuntoa, nimimuutoksella on vuosien taakse ulottuvia kulttuurisia ja kielellisiä merkityksiä. Siitä ovat suuttuneet myös maiden nationalistit – esimerkiksi Kreikassa Tsiprasia on syytetty petturiksi tilanteen takia ja Kreikassa tehdyissä mielipidemittauksissa nimimuutosta vastusti 70 prosenttia vastaajista.

Menot