fbpx
Uutiset

Kreikkalaiset eivät usko uuteen alkuun

Ateenan keskustan Syntagma-aukiolla ei vaali-innosta ole tietoakaan. Sitä ei selitä vain keskipäivän latistava kuumuus. Kreikassa ei juuri kukaan tunnu odottavan uutta alkua tai käännettä parempaan tulevan sunnuntain vaalien seurauksena.

Ateenalainen Christos pohdiskelee monen muun kreikkalaisen tavoin, ketä äänestää vaaleissa. Epätietoisia on paljon.

– Todennäköisesti äänestän Syrizaa. En ole innostunut puolueesta, mutta uskon johtavista poliitikoista eniten Tsiprasiin. Hän ansaitsee mielestäni toisen mahdollisuuden.

Dinosauruksiksi kutsuttujen vanhojen, ennen vallassa olleiden ja korruptiosta kuuluisien puolueiden kammo istuu kreikkalaisissa tiukasti. Dinosauruskammoa tuntee myös Christos.

EU:N kovat ehdot lisäävät osaltaan Syrizan tukea.

– Kreikka on upea maa, jolla on surkeat poliitikot. Olemme itse aiheuttaneet ongelmamme. Muutokset meidän pitää tehdä kuitenkin itse. En halua, että muut maat määräävät, mitä meidän pitää tehdä.

Heinäkuussa kreikkalaisten enemmistö hylkäsi EU-tukipaketin ehdot. Viikko kansanäänestyksen jälkeen Tsipras hyväksyi vieläkin tiukemmat säästöt ja uudistukset, muttei menettänyt tämän takia uskottavuuttaan Christosin silmissä. Sen sijaan Syrizasta irronnut säästöjen vastustajien ryhmä, Kansan yhteinäisyys -puolueeksi järjestäytynyt joukko saa Christosilta tuomion.

– He ovat pettureita. He eivät pysyneet Tsiprasin takana tiukassa paikassa.

KAIKKI eivät kuitenkaan anna anteeksi Tsiprasille. Kannatus on pienentynyt eritysesti Christosin kaltaisten 18-40-vuotiaiden äänestäjien joukossa. Entisiä tukijoita on siirtynyt lähes samoissa määrin keskustaoikeistolaiseen Uuteen demokratiaan, äärivasemmistolaiseen Kansan yhtenäisyyteen ja uusfasistiseen Kultaiseen aamunkoittoon.

– Tätä maata ei kukaan ole johtanut yli puoleen vuoteen, valittelee yrittäjänä toimiva Georgios Demetriou.

Hän äänestää Uutta demokratiaa, koska muut eivät hänen mielestään arvosta ja tue liike-elämän toimintaa.

– Kreikkalaisten enemmistö pitää yrittäjiä varkaina ja siksi he ovat valmiita äänestämään yrittäjävihamielisiä puolueita, Demetriou sanoo.

Demetrioun mielestä suuri osa äänestäjistä ei ymmärrä Syrizan aiheuttamaa katastrofia. Suurin osa verokorotuksista tulee voimaan vasta syyskuun loppuessa eli juuri vaalien jälkeen. Kreikassa on lain mukaan äänestyspakko, mutta sitä ei valvota, joten yli kolmannes jättää menemättä uurnille. Nukkuvien puolue voi tällä kertaa myös ratkaista, meneekö suurimman puolueen asema Syrizalle vai Uudelle demokratialle. Myös vaalimatematiikka vaikuttaa äänestyspäätöksiin.

Ioannis Angelis pitää vaatimatonta vaatekauppaa Omonia-aukion luona.

Perheyrittäjä on tukenut EU-paketin vastustajia.

– Kauppiaana näen paljon asiakkaita, joilla menee todella huonosti. Siksi vastustan säästöjä.

Viimeksi hän äänesti oikeistolaista Itsenäiset kreikkalaiset -puoluetta.

– Tällä kerralla saatan kuitenkin äänestää Syrizaa, koska Itsenäiset kreikkalaiset saattaa jäädä äänikynnyksen alapuolelle. Silloin ääni menisi hukkaan, perustelee Angelis vaimon tullessa pakottamaan miehen takaisin töihin kauppaan.

Visa Noronen

Asiasanat

Menot