fbpx
Uutiset

Krimillä taas suuria räjähdyksiä, Venäjän selitys vaihtui tulipalosta sabotaasiin

Ukraina ei virallisesti kertonut iskeneensä niemimaalle, mutta presidentin neuvonantaja sanoi "demilitarisaation olevan käynnissä".
Kuvituskuva. Kuva: Anatolii Stepanov / AFP / Lehtikuva

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla tapahtui tiistaina useita räjähdyksiä, joiden takana todennäköisesti olivat joko Ukrainan erikoisjoukot tai partisaanitaistelijat.

Ukraina ei suoraan kertonut tehneensä iskuja, mutta Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak tviittasi räjähdysten jälkeen, että Venäjän miehittämillä alueilla “miehittäjillä ja varkailla on iso riski kuolla”.

– Demilitarisaatio on käynnissä, hän kirjoitti.

Venäjä kertoi ensin Maisken kylässä Dzhankoin lähellä niemimaan pohjoisosassa tapahtuneiden räjähdysten johtuneen ammusvarikolle levinneestä tulipalosta, mutta myöhemmin Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että kyseessä olikin sabotaasi.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ammusvarasto vaurioitui sabotaasin takia, mutta kukaan ei loukkaantunut vakavasti. Vahinkoja aiheutui myös voimalinjoille, voimalaitokselle, junaradalle sekä useille asuinrakennuksille.

Venäjän Krimille nimittämän hallinnon johtaja Sergei Aksjonov on julistanut Pohjois-Krimille hätätilahallinnon räjähdyksien vuoksi.

Venäläismedioiden mukaan alueelta on varmuuden vuoksi evakuoitu 2 000 ihmistä.

Tiistaina iltapäivällä Guardian -lehti kertoi uusista räjähdyksistä Krimillä Simferopolin kaupungissa, jossa on venäläisten sotilastukikohta, sekä Hvardijsken sotilaslentotukikohdassa.

Viime viikolla Sakin lentotukikohdassa Krimin niemimaalla tapahtui useita räjähdyksiä. Satelliittikuvista näkyy, että räjähdykset aiheuttivat huomattavaa vahinkoa ja ainakin kahdeksan lentokonetta näkyi vahingoittuneen tai tuhoutuneen.

Tunnetulle rocktähdelle sakkoja armeijan halventamisesta

Venäläinen tuomioistuin tuomitsi tiistaina neuvostoajan DDT-rockyhtyeen keulakuvan Juri Shevtshukin sakkoihin hänen arvosteltuaan konsertissaan Ukrainan sotaa.

Tuomioistuimen mukaan 65-vuotias Shevtshuk syyllistyi “armeijan halventamiseen”.

Shevtshuk joutuu maksamaan maksimimäärän sakkoja: 50 000 ruplaa eli yli 780 euroa, mikä vastaa monen kuukausipalkkaa Venäjällä.

Shevtshuk kysyi toukokuussa yleisöltään Ufan kaupungissa, miksi ihmisiä kuolee Ukrainassa. Hän sanoi myös, “ettei tarvitse nuolla ja pussata presidentin persettä”. Videoita hänen kommenteistaan levisi tämän jälkeen sosiaalisessa mediassa.

Tuomionsa jälkeen Shevtshuk antoi lausunnon, jossa hän sanoo vastustavansa sotaa aina ja kaikkialla.

– Kaikki poliittiset ongelmat ja vaikeudet valtioiden välillä tulisi ratkaista diplomatian avulla, Shevtshukin lausunnossa sanottiin.

Shevtshuk ei ollut itse paikalla oikeudenkäynnissä, koska hän oli toipumassa koronasta.

lähteenä myös uutistoimisto AFP

Menot