fbpx
Uutiset

Krista Kiurun vastaus ei selkeyttänyt tilannetta lainkaan – lääkärikoptereiden tulevaisuus on yhä auki

"Ministeriö selvittää" ja "linjataan myöhemmin", Kiuru vastasi sukunimikaimansa kirjalliseen kysymykseen.
Aikataulua ei ole vielä päätetty, ministeri Krista Kiuru (sd.) totesi kasanedustaja Pauli Kiurun (kok.) kirjalliseen kopterikysymykseen antamassaan vastauksessa. Kuva: Kari Mankonen / arkisto
Aikataulua ei ole vielä päätetty, ministeri Krista Kiuru (sd.) totesi kasanedustaja Pauli Kiurun (kok.) kirjalliseen kopterikysymykseen antamassaan vastauksessa. Kuva: Kari Mankonen / arkisto

Lääkärihelikopteritoiminnasta vastaa Suomessa nykyään sairaanhoitopiirien yhtiö Finnhems. Se ostaa kopteripalvelut yksityisiltä yrittäjiltä.

Järjestelyä pidetään hyvänä. Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru luonnehti sitä kirjallisessa kysymyksessään yhdeksi Euroopan parhaista. Hänen mukaansa kahden eri operaattorin tuottama lentotoiminta on erittäin käyttövarmaa ja kustannustehokasta.

Pauli Kiuru jätti kirjallisen kysymyksensä jo 20. joulukuuta, mutta asiasta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastasi siihen vasta perjantaina. Kysymys kuului tiivistettynä, millaisilla perusteilla lääkärihelikopteriyhtiötä ollaan nyt kenties siirtämässä valtion omistukseen?

Pauli Kiurun mielestä siirto tulee kalliiksi, jos yhtiölle ostetaan kymmenen helikopteria ja luodaan uusi henkilöstöorganisaatio.

Valtionyhtiölle näytetty keltaista

Vastauksessaan ministeri Krista Kiuru kertaa asiassa aikaisemmin tapahtuneita käänteitä.

Lopussa hän toteaa, että “sosiaali- ja terveysministeriö selvittää parhaillaan lääkärihelikopteritoiminnan kokonaisuutta, ja sitä tullaan linjaamaan tarkemmin myöhemmin”.

Krista Kiuru muistuttaa vastauksessaan, että ensihoidon ilmailupalveluiden järjestämistä käsiteltiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimikaudella neljästi talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Vaihtoehtoja selvitti myös erityinen työryhmä vuonna 2018. Sen mukaan lentotoiminnan siirrolla yhtiön omaksi tuotannoksi voidaan saavuttaa säästöjä nykymalliin verrattuna.

Vuoden 2019 ensimmäisessä lisätalousarviossa eduskunta hyväksyi, että valtion osakevarallisuutta luovutetaan Finnhems Oy:lle enintään 18 miljoonan euron arvosta. Varoja tarvitaan muun muassa Kouvolan ja Seinäjoen uusien helikopteritukikohtien sekä Tampereen ja Oulun kiinteiden tukikohtien rakentamiseen.

Krista Kiuru korostaa vastauksessaan myös, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) kaudella talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi vaihtoehtoa, jossa Finnhems Oy valmistautuu valtionyhtiönä toteuttamaan ensihoidon ilmailupalvelua omana tuotantona.

“Aikataulua tai mahdollista siirtymäajan tarvetta ei ole vielä päätetty”, ministeri kuitenkin toteaa.

Varhila toivoi vihdoin päätöstä

Moni asiassa mukana oleva taho ja henkilö on jo tuskastunut vatvomiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila muun muassa kirjoitti Aamulehteen 8. tammikuuta julkaistun mielipidekirjoituksen, jossa hän toivoi päätöstä jatkuvaan väittelyyn ensihoidon ilmailupalvelun järjestämistavasta.

Menot