fbpx
Uutiset

Krista Taipale-Kovalainen ratsastaa tulevilla tähdillään Helsingissä

Kanta-Hämeen Ratsastajien kouluratsastaja Krista Taipale-Kovalainen, 34, osallistuu Helsinki International Horse Show`ssa kahdella hevosella tulevaisuuden tähtien showkilpailuun.

Janakkalassa vuoden asuneen Taipale-Kovalaisen omistuksessa on kolme hevosta, joista kuusivuotias ruuna Branke Sil ja viisivuotias ruuna Don Royal esiintyvät sunnuntaisessa nuorten hevosten showkisassa.

-Tässä eräänlaisessa talent-kilpailussa joka ikäluokan hevoset esiintyvät ryhmässä, jolloin tuomarit kertovat mitä tehdään. Ohjelma vaihtelee eri kerroilla. Siinä on myös mahdollisuus inspiroida ja esittää jotain erikoista, mitä hevonen saattaisi osata, Taipale-Kovalainen kuvailee.

-Olin neljä vuotta sitten Diva IV:lla samassa kilpailussa, hän jatkaa.

Lisäksi Taipale-Kovalainen pääsee erityiskutsuttuna esiintymään Don Royalilla show`ssa, jossa suomalaisen ratsuhevoskantakirjan omaavat hevoset esittävät parasta suomalaista hevoskasvatusosaamista.

Syksyn pääjuttu

Branke Sil vaihtoi omistajaa syyskesällä, kun sen aiempi omistaja Satu Juurinen myi muiden hevoskauppojen yhteiskuviona Branke Silin Taipale-Kovalaiselle.

-Horse Show`hon pääsen yhteismenestyksen ansiosta. Lisäksi hevosten pitää olla Suomessa kasvatettuja. Tämä on minulle ehdottomasti syksyn pääjuttu. Hevosten oppimisen kannalta jäähalliolot ja yleisön äänet ovat hyvä kokemus. Yleensä kilpaillaan ulkona, joissa hevoset tottuvat sateeseen ja tuuleen.

Don Royalin paras saavutus on ikäluokan Derbyn kakkossija Ypäjällä tänä vuonna. Branke Sil voitti tällä kaudella kuudesta osakilpailusta koostuneen ikäluokkakisan ja ylsi kasvattajakilpailun kakkoseksi.

Horse Show`n oheiskilpailuihin selviäminen on iso meriitti, sillä kisalippu ei aukea tavallisille hevosille, vaan vaaditaan osaamista ja hyvää koulutusta.

-Erityisen otettu olen siitä, että Don Royal sai paikan erityiskutsuna, sillä siinä nähdään tulevaisuuden menestystoiveita, Taipale-Kovalainen sanoo.

-Minulla ei ole koskaan ollut suoraan valmista hevosta eli en ole ostanut valmiita huippuja.

-Ylsin juniorikautenani henkilökohtaiseen SM-pronssiin ja joukkueessa PM-hopeaan. Lisäksi olin juniorina edustajana joukkueessa EM-kisoissa. Lukion jälkeen lähdin ratsastusoppiin Saksaan tallille töihin.

Paluu huipulle

Riihimäeltä lähtöisin oleva Taipale-Kovalainen hakee nyt uutta paluuta huipulle, sillä hän opiskeli viidessä vuodessa proviisoriksi. Tuona aikana keskittyminen kouluratsastukseen jäi vähemmälle. Hän työskentelee johtavana proviisorina Riihimäen Majakan apteekissa.

Muutettuaan Heinäjoelle vuosi sitten Taipale-Kovalaisen pihapiiriin kuului kolmen hevosen karsina tallina, mutta kesän aikana tallikuvio on laajentunut hevoskentällä, tarhoilla ja laajennusosalla, jonne mahtuu kuusi hevosta.

-Kolmas omistuksessani oleva hevonen on nelivuotias tamma Mariko, joka sai nimensä Marikon voitettua Tanssii Tähtien Kanssa -kisan vuonna 2007. Hevonen on paras kolmikosta sukunsa perusteella. Se on kokonaan oma kasvatti. Tamman emän isä on sama kuin miljoonaori Totilaksen isänisä.

Kristan kaksoissisar Heidi Taipale on myös mukana apuvoimana tallikuvioissa. Hänen hevosensa König`s Kroisos on erittäin lupaava viisivuotias ruuna. Tallin hevostenhoitaja Anja Kupiainen on jo vuosia toiminut nuorten hevosten kouluttajana.

KTK Horsies -talli ei vuokraa tallipaikkoja perinteiseen tapaan, vaan talliin otetaan vain tavoitteellisia hevosia ratsutuksen ja kilpailtavaksi. Hevosille laaditaan tarkka viikkosuunnitelma, jossa huomioidaan treenijakso ja kevyempi jakso lepoineen.

Huippukenttä

Tallin erikoisuutena on ratsastuskenttä, joka on pohjansa takia huipputasoa.

-Vastaavia kenttiä on vain kolme Suomessa. Otto Sport on patentoinut pohjan. Kumimatot ovat alimpana, sen päällä on soraa ja päällimmäisenä on 10-15 senttiä kvartsikuituhiekkaa, kertoo Taipale-Kovalainen satsauksestaan.

-Kenttä on hevosten jaloille hyvä ja joustava, eikä ole liukas. Se pitää kosteuden, sillä kumimattojen päälle jää vesi. Hevosten jalat kestävät treenaamista. Kentän pohja, korkealuokkaiset rehut, ammattitaitoinen hevostenhoitaja ja hyvä valmentaja ovat kaikista tärkeintä, Taipale-Kovalainen painottaa. (HäSa)

Menot