Kolumnit Uutiset

Kristillisillä likaiset jäsentenväliset

Politiikan apparaatti hiljenee yleensä juhannuksena ja sen pyörittäjät vetäytyvät punomaan uusia juonia syksyn koitoksiin. Isot puoluekokouksetkin olivat jo kesäkuussa, mutta kristillisdemokraattien mylly jauhaa edelleen.

Puolueessa käydään poikkeuksellisen rumaa jäsentenvälistä kukkotappelua puheenjohtaja Päivi Räsäsen kaatamiseksi ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Napisijat eivät aloittaneet vyörytystään sattumalta. Politiikan julkisuuskentällä on kesän hiljaisina viikkoina kosolti tilaa mojoville lööpeille ja räyhäotsikoille on luonnollista kysyntää.

Julkisuudessa koko lailla tuntematon puolueen varapuheenjohtaja Laura Peuhkuri höyhensi maanantai-illan A-studiossa Räsästä oikein kunnolla. Kovin harvoin, jos koskaan, saman puolueen ihmiset ovat televisiossa mäiskineet toisiaan yhtä häikäilemättömästi.

Ilmiselvästi vihaisen Peuhkurin puheista ei todellakaan paistanut läpi kristillinen lähimmäisenrakkaus, armo ja anteeksianto. Hän ei kääntänyt toista poskeaan vastapelurilleen, vaan kävi tähän kiinni terrierin kiivaudella.

Puolue ei näköjään ole puheenjohtajansa hanskassakaan, jos puoluejohtajan vaihtopyrkimykset tulivat Räsäselle yllätyksenä. Hän ei tunne laumaansa, vaikka on paimentanut sitä jo kymmenen vuotta.

Lukihäiriöistä politiikan sisälukutaitoa ilmenee puolueessa laajemminkin. Väki kuumeni europarlamentin jäsenen, mutta sieltä toukokuun vaaleissa pudonneen Sari Essayahin komeasta äänisaaliista, yli 60 000 äänestä Se on paljon enemmän kuin Päivi Räsäsen 13 000 ääntä.

Entisen kilpakävelijän menestys ei automaattisesti takaa hänen tai kristillisten virettä ensi kevään eduskuntavaaleissa. Äänet tulivat paljolti Essayahille, ei puolueelle.

Kristilliset ovat erittäin kiintyneitä asemaansa hallituspuolueena, joka on heille harvinaista herkkua. Jatkohaluille on kuitenkin monta estettä.

Ensin pitäisi pärjätä hyvin vaaleissa. Toisekseen maahan pitäisi syntyä hallitus, jonka majatalossa on sijaa myös kristillisille. On epätodennäköistä, että ensi kesänä maata hallitsee kuuden, tai edes viiden puolueen hallitus.

Jos kaksi tai peräti kolme suurta puoluetta löytävät toisensa, politiikan nostoväkeä, pienpuolueita ei kutsuta riviin ollenkaan. Niiden palveluksia eikä parlamentaarista voimaa kaivata.

Hallituskiimaisten kristillisten kannattaa muistaa myös, mitä mieltä persujohtaja Timo Soini, todennäköinen tuleva ministeri, on takiaispuolueista.

Puheenjohtaja Päivi Räsäsen suurin virhe katastrofiin päättyneissä eurovaaleissa oli se, ettei hän kyennyt junailemaan vaaliliittoa. Kristillinen puolue ei ole haluttu kumppani.

Hänen tappionsa ei kuitenkaan ole kirkossa kuulutettu, sillä vastustajien pelisilmä petti taas.

Puheenjohtajaksi halutaan Sari Essayah, mutta tehtävään pyrkii myös vain mustasankaisista silmälaseistaan tapetista erottuva harmaa kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi.

Jos muutosvoimien äänet hajaantuvat puoluekokouksessa, Räsäsellä ei ole suurtakaan hätää.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic