Uutiset

Kristillisten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Peter Östman – nuorten äänillä toiseksi kiri 22-vuotias Viljami Haavisto

Äänestystuloksia sai jännittää loppuun asti, sillä naisten rintama oli tasainen. Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi nousi Sonja Falck. Rintasyövän jatkohoitoja odottava Sari Essayah jatkaa kolmatta kautta puheenjohtajana.
Kansanedustaja Päivi Räsäsen tviitistä aloitettu esitutkinta oli esillä myös kansalaistapaamisessa Oulun kauppakeskus Valkeassa. Puheenjohtajaksi uudelleen valittu Sari Essayah antaa tukensa Räsäselle. Hän pelkää sananvapauden kaventuvan, jos opillisista kannanotoista aletaan tehdä tutkintapyyntöjä. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Kansanedustaja Päivi Räsäsen tviitistä aloitettu esitutkinta oli esillä myös kansalaistapaamisessa Oulun kauppakeskus Valkeassa. Puheenjohtajaksi uudelleen valittu Sari Essayah antaa tukensa Räsäselle. Hän pelkää sananvapauden kaventuvan, jos opillisista kannanotoista aletaan tehdä tutkintapyyntöjä. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Kristillisdemokraatit valitsivat lauantaina Oulussa ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi kolmannen kauden kansanedustajan Peter Östmanin Luodosta Vaasan vaalipiiristä. Kaksikielinen Östman on myös eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja.

Nuoret keskittivät äänensä KD-nuorten pääsihteerille Viljami Haavistolle, joka valittiin toiseksi varapuheenjohtajaksi. Haavisto on Forssasta kotoisin oleva 22-vuotias teologian, estetiikan, klassisen filologian ja antiikin kulttuurin opiskelija, joka työskentelee kokopäiväisesti politiikassa.

Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi äänestettiin hieman yllättäen Päivi Räsäsen varakansanedustaja Sonja Falck, Falck on toiminut muun muassa sisäministerin erityisavustajana vastuualueena maahanmuuttopolitiikka. Hän on myös Lahden kaupunginhallituksen ja Päijät-Hämeen maakuntahallituksen jäsen.

Päljon ääniä saivat myös entinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Tuomela ja Sari Tanus, joka on ollut kolmas varapuheenjohtaja. Ehdokkaita oli yhteensä kymmenen.

Östman sanoo osan kenttäväestä toivovan, että kristilliset olisivat pian 10 prosentin puolue.

– Olen pitkään tehnyt kenttätyötä ja tiedän, mitä se vaatii. Sanoisin, että viiden kuuden prosentin kannatus on mahdollinen tulevalla puheenjohtajakaudella, mutta se vaatii työtä, joka lähtee kuntatasolta. Meillä on reilu vuosi aikaa valmistautua kuntavaaleihin.

– Turhia lupauksia en lähtisi antamaan suomalaisille. He kykenevät analysoimaan itse. Tärkeämpää on tehdä uskottavaa kristillisdemokraattista politiikkaa, Östman korostaa.

Viljami Haavisto ei uskonut vielä Ouluun tullessaan tulevansa valituksi, mutta puoluekokouspaikalla hän oli iloisesti yllättynyt saamastaan kannustuksesta.

– Meidän nuorisojärjestömme kiinnostaa, vaikka yleinen trendi on toinen. Haasteena on, miten saataisiin nuoret mukaan myös puolueen toimintaan, Haavisto sanoo.

Puheenjohtajana jatkavan Sari Essayahin mukaan joskus on humoristisesti sanottu, että puoluejohdossa pitäisi olla yksi nuori, yksi nainen ja yksi ruotsinkielinen. Nyt tavoite toteutui.

Essayah nosti esiin vaihtoehdon hallitukselle

Essayah nosti puoluekokouspuheessaan esille oman vaihtoehtonsa Antti Rinteen (sd.) hallitukselle.

Essayh katsoo, että kolme oppositiopuoluetta – kristilliset, perussuomalaiset ja kokoomus – pystyisivät yhdessä keskustan kanssa muodostamaan 113 edustajan enemmistöhallituksen.

– Vaihtoehto on olemassa, ja tämä varmaankin muistetaan myös hallituksen palavereissa ja hallituspuolueiden puoluetoimistoilla.

Opposiotioyhteistyötä tehdään nyt asiakohtaisesti kuten ennenkin, Essayah kertoo Lännen Median haastattelussa. Kristillisdemokraattien paikka on Essayahin mielestä olla poliittisen keskustan johtava oppositiovoima, kun ”hallitus vääntää vasemmalle ja toinen puoli oikealle”.

Rinteen hallitus saa Essayahilta moitteita lähes joka asiasta, mutta erityisesti laskemisesta liikaa työllisyysodotusten varaan.

– Iso raami huolettaa. Velkaa otetaan lisää ja tehdään leikkauksia, jotka eivät paranna työllisyyttä ja yrittämistä.

Entisenä puoluesihteerinä Essayah tietää, ettei puoluetuella eletä leveästi. Silti tuen korotusaikeet tuntuvat kohtuuttomilta – parin miljoonan euron korotus riittäisi.

Erityisavustajien määrän lisääminen on Essayahin mielestä kuitenkin vielä pahempi asia, koska se on suoraa tukea hallituspuolueille.

Kiitosta hallitus saa väylärahoituksesta ja vanhusasiavaltuutetun virasta. Elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) aikeet lisätä seutukaupunkien vaikuttavat Essayahin mielestä myös kannatettavilta, koska alueilta on viety sairaaloita ja käräjäoikeuksia ja ammatillisesta koulutuksesta on leikattu.

Maahanmuuttokeskustelussa KD ei kannata automaattista jakomekanismia ympäri Eurooppaa vaan kiintiöpakolaisjärjestelmää. Perhevapaauudistuksessa puolue ei ole kiintiöiden kannalla, vaan nykyinen tukijärjestelmä on hyvä, koska perheillä pitää olla mahdollisuus valita.

Essayah iloitsee puolueen kasvusta viime eduskunta- ja kuntavaaleissa. Hän uskoo, että kasvupotentiaalia on edelleen joka suunnassa.

Jäseniä KD:ssä on 9 000. Puoluetta äänesti eduskuntavaaleissa noin 120 000 suomalaista.

Mainos