Uutiset

Kristityt riemuitsivat koulusurmista

Yllä olevaa otsikkoa emme nähneet Jokelan tai Kauhajoen koulusurmien jälkeen sanomalehdissä.

Emme myöskään nähneet tv-uutisissa kuvia kristityistä riemuitsemassa vuoden 2004 tsunamin tappamista sadoista tuhansista jumalattomista turisteista ja vääräuskoisista muslimeista.

Emme, vaikka pieni joukko kristittyjä tekikin niin pastori Fred Phelpsin johdolla Yhdysvalloissa.

Westboron baptistikirkon syvästi homoja ja homoja sietäviä ihmisiä vihaava johtaja ei kenenkään mielestä edusta sitä, mistä kristinuskossa on enemmistölle kyse. Lähinnä omasta perheestään koostuvaa kirkkoa johtava Phelps on äärimielipiteitä syytävä hullu, jonka höpinöitä edes militantein ateisti ei kehtaa nostaa esimerkiksi kaikkien kristittyjen mielipiteistä.

Siksi ne eivät ylitä uutiskynnystä.

Fred Phelps on tosissaan, kun hän julistaa Jumalan nimessä kuolemaa ja vihaa homoille, lesboille ja melkein kaikille muillekin. Yhtä tosissaan saattoi olla australialainen saarnaaja Feiz Muhammand, kun hän vaati hollantilaispoliitikko Geert Wildersin pään irtileikkaamista Islamin nimissä.

Kuten nimimerkki JE uutista seuranneessa Hämeen Sanomien verkkokeskusteluissa totesi, ovat molemmat yhtä edustavia uskontonsa edustajia. Silti vain toinen näistä rääväsuisista radikaaleista nostetaan otsikoihin uskontokuntansa edustajaksi.

Kristinusko on meille Euroopan pohjoislaidalla asuville tutuin uskonto ja siksi me osaamme hahmottaa kokonaisuutta. Fred Phelps edustaa kristillisyyden laajan skaalan äärimmäistä laitaa, josta suuri enemmistö vähät välittää ja haluaa pysyä erossa.

Islam pysyy vieraana niin kauan kuin se esitetään julkisuudessa Feiz Muhammandin kaltaisten ääritapausten kautta.

Suuri enemmistö -1,2 miljardia aivan tavallista ihmistä, jotka elävät arkista elämäänsä ilman halua leikata irti vääräuskoisten päitä – jäävät täysin tuntemattomiksi, kun Islamin julkisuuskuva muodostuu sen radikaalien saarnaajien perusteella.

Sekä Phelps että Muhammand ovat jo niin äärilaidoilla, että he ovat käytännössä kääntyneet parodiaksi uskonnoistaan.

He toimisivat ajamaansa asiaa vastaan, ellei aina välillä joku erehtyisi ottamaan heitä tosissaan.

Jokainen ajatteleva ihminen tajuaa, että maailman Phelpsit ja Muhammandit paasaavat vihan ja väkivallan kyllästämää sanomaansa saadakseen julkisuutta ja sitä kautta vaikutusvaltaa.

Miksi heidän tahtoonsa alistutaan? Miksi näiden mitättömien ja sairaiden ihmisten mielipiteitä julkaistaan ympäri maailmaa?

Siksi, koska kahden palstan pikku-uutisessa on helpompaa sanoa ”pikimusta” ja ”vitivalkoinen”, kuin selittää kuusi miljardia harmaan sävyä siitä väliltä.

Siksi, koska yleistäminen on aina helpompaa kuin kokonaiskuvan hahmottaminen.

Siksi, koska vastakkainasettelu on aina helpompaa kuin yhteensovittaminen.

Siksi, koska negatiivisuus on positiivisuutta helpompi tunne.

Siksi, koska kaikki vieras pelottaa.

Siksi, koska viha myy.

jani.suhonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic