Uutiset

Kritiikki Soinia kohtaan kovenee

Asenne puheenjohtaja Timo Soinia kohtaan on heittänyt häränpyllyä sitten eduskuntavaalien.

Tuolloin hän oli perussuomalaisten riveissä kaiken arvostelun yläpuolella, historiallisen jytkyn synnyttäjänä.

Nyt kaikki on toisin. Mutina alkoi heti presidentinvaalien jälkeen, kun Soini jäi ensimmäisellä kierroksella neljänneksi. Mutina on nyttemmin muuttunut avoimeksi kritiikiksi.

Kritiikin kärkeä edustaa Soinin perillisenäkin pidetty varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala. Iltalehdessä kentän tuntoja toi esiin Kärsämäen kunnanvaltuustossa vaikuttava Aimo Remes.

Arvostelu oli samansuuntaista kuin varapuheenjohtajalla: puolueorganisaatiota ei käytetty presidentinvaaleissa hyväksi, kuten ei puolueen muhkeaksi paisunutta kassaakaan.

Remes vaati myös laveampaa kärkeä puolueelle samoin kuin toimintatapojen uudistamista.

Kritiikin taustalla on ilman muuta kenttäväen epävarmuus jytkyn jatkumisesta. Helsingin Sanomien teettämä gallup kertoi nopeasti laskeneista kannatusluvuista.

Eduskuntavaaleissa kannatus kipusi 19 prosenttiin, kun luku oli nyt vain 16,2 prosenttia. Keskustakin kiilasi jo himpun verran perussuomalaisten edelle.

Ay-vaaleissakin jytky lysähti suutariksi.

Soinin kritisointi ei suinkaan tule yllätyksenä. Hän on ollut yhtä kuin perussuomalaiset. Eduskuntavaalien alla muut puolueet toistelivat, ettei Soini ole ehdolla kuin yhdessä vaalipiirissä.

Soinin julkiset esiintymiset turuilla, toreilla ja etenkin mediassa nostivat kuitenkin puolueen historialliseen voittoon viime keväänä.

Soini sai myös mediassa valtavasti tilaa. Nyt opposition äänitorveksi on vaihtumassa Paavo Väyrynen. Väyrysen nousu parrasvaloihin on vienyt Soinilta mediatilaa ja kannattajia.

Miesten linjat ovat hyvin pitkälle samat, eli heidän suosiotaan siivittää EU-kriittisyys.

Myös politiikan arki vaikuttaa. Monille perussuomalaisia äänestäneille on käynyt selväksi, etteivät asiat muutu oppositiossa räksyttämällä. Toisaalta protestit vanhaa valtaa vastaan jäävät yleensä lyhytaikaisiksi.

Soinilta on myös kadonnut innostus ja palo. Hän artikuloi väsyneen oloisesti ja toteaa enemmän kuin haastaa. Järjestys oli toinen vielä eduskuntavaalien alla.

Samalla kyynisyys puskee esiin.

Väyrysessä on nyt tavallaan annos Soinia. Hän on esiintymisissään hauska, innostuneen oloinen ja haastaa hallitusta muun muassa kuntauudistuksesta.

Soini jää tässä kilpajuoksussa selkeästi 15 vuotta vanhemman Väyrysen varjoon.

On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan perussuomalaisten sisäinen tilanne kehittyy ja ottaako puheenjohtaja kentän kritiikistä opiksi.

Aihetta olisi, sillä populististen liikkeiden hiipuminen alkaa monesti sisältäpäin. Näin on käynyt meillä ja muualla.