Uutiset

Krooninen leukemia kuriin teholääkkeillä

Yhdysvalloista kuuluu hyviä uutisia. Maailman hematologien kongressi ASH tiedotti tiistaina tutkimustuloksista, joiden mukaan leukemia voidaan pysäyttää lääkkeillä lähes kokonaan.

Tutkijat ovat kehittäneet yhteen leukemian alalajiin täsmälääkityksen, joka pitää syövän kurissa.

– Se on ollut ihan mullistavaa, että näin kevyellä hoidolla elinajanodote on parhaimmillaan kuin ilman sairautta, toteaa HUS:n syöpäkeskuksen KML-lääketutkimuksen vastuulääkäri Perttu Koskenvesa.

Kyse on kroonisesta myelooisesta leukemiasta, jota sairastaa Suomessa noin 600 henkilöä. Vuosittain maassa havaitaan noin 45 uutta KML-tapausta.

Koskenvesan mukaan aiemmin kuolemaan johtaneesta sairaudesta on tullut krooninen sairaus, joka valtaosalla pysyy hoidettuna hallinnassa.

– Hyvä ennuste tarkoittaa myös sitä, että jatkossa näitä potilaita on paljon enemmän kuin nyt, Koskenvesa sanoo.

Kaikilla potilailla sama poikkeavuus

KML poikkeaa muista leukemioista siinä, että kaikilla potilailla on sama poikkeavuus, johon lääkitys tehoaa. Sama muutos on havaittu myös 20 prosentilla akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan sairastuneista aikuispotilaista.

– Heillekin tätä lääkitystä voidaan käyttää. Käytössä on useita lääkkeitä, joilla saadaan valtaosalle potilaista hyvä hoitovaste, Koskenvesa sanoo.

Hänen mukaansa ensimmäisen KML-lääkkeen imatinibin jälkeen on kehitetty niin sanottuja toisen polven lääkkeitä, jotka auttavat yhä useampia potilaita.

– Leukemia ei aiheuta potilaille alkuvaiheen jälkeen juuri oireita, vaan ne tulevat lääkityksestä. Ihan haitattomia lääkkeitä ei ole olemassa, mutta valtaosan kanssa kuitenkin pärjätään.

Suomi on osallistunut eurooppalaiseen yhteistutkimukseen, jossa selvitetään, voivatko KML-potilaat jossain vaiheessa lopettaa lääkkeiden ottamisen kokonaan.

Toistaiseksi on havaittu, että osa potilaista pystyy jättämään lääkkeen pois.

– Tiedossamme on potilaita, joilla lääkitys ollut tauolla jo yli kuusi vuotta, ja heidän tilanteensa on edelleen erinomainen, Perttu Koskenvesa sanoo.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää taustalla vaikuttava mekanismi, jotta tiedetään, kenen kohdalla lääkityksen lopettamista kannattaa kokeilla.

– Meillä on vahva käsitys, että immuunijärjestelmän korjaantuminen hillitsee sairautta, Koskenvesa sanoo. (LM-HäSa)

Asiasanat