fbpx
Uutiset

KRP on tutkinut äärioikeistolaista verkostoa jo kuukausien ajan – Kymmentä henkilöä epäillään vakavasta rikoksesta

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Sanna Springaren mukaan esitutkinnassa on käyty läpi verkoston jäsenten keskusteluita sosiaalisessa medissa.
Rikoskomisario Sanna Springaren mukaan äärioikeistolaisverkostoa on tutkittu jo kuukausien ajan. Esitutkinnassa epäillyn asemassa on noin kymmenen henkilöä. Kuva: Joel Maisalmi
Rikoskomisario Sanna Springaren mukaan äärioikeistolaisverkostoa on tutkittu jo kuukausien ajan. Esitutkinnassa epäillyn asemassa on noin kymmenen henkilöä. Kuva: Joel Maisalmi

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii parhaillaan äärioikeistolaisverkostoon liittyvää rikosepäilyä, jossa vakavimpana nimikkeenä on epäilty törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

KRP:n tutkinnanjohtaja Sanna Springare kertoo Lännen Medialle, että tällä hetkellä epäiltynä on noin kymmenen verkoston jäsentä. Heitä epäillään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

– Tietenkään koko verkosto ei ole meillä selvillä. Lähiviikkoina varmasti selviää, miten suuresta kokonaisuudesta on kysymys, Springare sanoo.

Tutkinta lähti hänen mukaansa liikkeelle syyskuun tienoilla toisen rikostutkinnan yhteydessä. Springare ei halua kommentoida, löytyikö äärioikeistolaisverkosto Jämsässä tapahtuneen murhanyrityksen tutkinnan yhteydessä. Murhanyrityksen kohteena oli heinäkuussa perussuomalaisten jämsäläinen vaalipäällikkö Pekka Kataja.

– Me emme tässä vaiheessa kommentoi, minkä asian yhteydessä tämä (äärioikeistolaisverkosto) ilmeni, Springare sanoo.

Some-keskusteluja näyttönä

Esitutkinnassa on käyty läpi verkoston jäsenten välisiä sosiaalisen median keskusteluita. Myös suojelupoliisi (supo) on mukana tutkinnassa.

– Verkoston toimintaa voi tällä hetkellä määritellä siten, että he ovat linkittyneet yhteen tiettyjen yhteisten kiinnostuksen kohteiden kautta.

Millaisia kiinnostuksen kohteita heillä on ollut?

– En avaa vielä tarkemmin sitä, että mikä heidät yhdistää, Sprigare sanoo.

Tutkinnasta uutisoi ensin perjantaina MTV, jonka mukaan äärioikeistolaisen ryhmittymän mahdollisina kohteina olisivat olleet sisäministeri Maria Ohisalo ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Springaren mukaan Ohisalo ja Toiviainen eivät ole asianomistajina tapauksessa.

– Heihin ei liity konkreettista uhkaa, eiväkä he ole tutkinnassa millään tavoin asianosaisia.

Onko olemassa listaa, jossa olisi ollut äärioikeistolaisen ryhmän kohdehenkilöitä?

– Mitään listaa ei ole minun tutkinnassani olemassa.

Ovatko he (Ohisalo ja Toiviainen) tulleet niminä esiin verkoston yhteydessä (keskusteluissa)?

– Onko jotain nimiä jossain mainittu, niin tuohon en tällä hetkellä kommentoi.

Pystytkö tarkentamaan, ovatko heidän nimensä olleet esillä jollain tavalla tässä?

– En halua lausua tuohon yhtään mitään, Springare sanoo.

Ratkaisuja tulossa pian

Hänen mukaansa mitään konkreettisia nimiä ei välttämättä ole ollut esillä äärioikeistolaisryhmän keskusteluissa. Vakavimman rikosnimikkeen osalta tehdään Springaren mukaan hyvin pian ratkaisuja, miten asiassa edetään.

– Päänimikkeen osalta ollaan tämän vuoden puolella viisaampia. Pienemmät rikosnimikkeet ovat selvillä ensi vuonna, hän sanoo.

Yksi juttuun liittyvistä epäillystä henkilöistä on poliisi. Siksi esitutkinnassa on mukana myös poliisirikosepäilyn osalta syyttäjä-tutkinnanjohtaja Heikki Stenius. Springare sanoo, että hän ei voi ottaa kantaa siihen, mistä rikoksesta poliisia epäillään. Lännen Media ei tavoittanut syyttäjä Steniusta.

Perjantai-iltana tutkintaa kommentoivat twitterissä muun muassa syyttäjälaitos ja pääministeri Sanna Marin (sd.).

”KRP:n tutkinnan kohteena oleva rikosepäily on pysäyttävä ja vakava. Voimaa ja jaksamista @MariaOhisalo ja Raija Toiviainen”, Marin twiittasi.

Syyttäjälaitoksen twiitin mukaan poliisirikosten tutkinnanjohtajalla Heikki Steniuksella ei ole tutkinnassa rikosepäilyä, joka kohdistuisi Toiviaiseen tai Ohisaloon.

Lauantaina Marin twiittasi KRP:n oikaisseen perjantain uutista. Suojelupoliisi (Supo) ei ole toistaiseksi twiitannut esitutkinnasta.

Menot