Uutiset

KRP tutkii Onecoinia: ehkä pyramidihuijaus

Virtuaalivaluutta onecoinilla rikastumista toivovat ovat Suomessakin käyneet yhtiön värväystilaisuuksissa. KRP tutkii nyt, onko kyseessä pyramidihuijaus ja onko yhtiö rikkonut lakia.

Epäilykset heräsivät, kun poliisin tietoon tuli, miten Onecoin toimii.

Asiakkaille luvataan nopea tuotto omaa panostaan vastaan. Usein pyramidihuijaukset toimivat näin.

Päästäkseen mukaan jäsenen on ostettava 5000 euron hintainen koulutuspakkaus. Koulutuksen aiheena on onecoin-valuutta. Sen jälkeen virtuaalikolikoita louhitaan samaan tapaan kuin bitcoineja.

Yhtiö perustelee, että koska louhinta-aika on rajallinen, onecoinien arvo kasvaa koko louhinnan ajan. Näin koulutuspaketin hinnalla pitäisi päästä jopa 200 000 euron ansioihin vuodessa.

NYT TUTKITAAN, onko onecoin-valuuttaa oikeastaan olemassakaan. Yhtiön perustaja, bulgarialainen Ruja Ignatova, kertoi talvella Helsingin Sanomien haastattelussa, että yhtiö myy koulutusta.

– On selviä viitteitä, että Onecoin on lähtenyt leviämään Suomessa. Siksi asian tutkiminenkin on hankalaa, ja todennäköisesti siihen tarvitaan tutkimusryhmä, sanoo arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho.

KRP on asiasta vielä vaitonainen.

Rikostarkastaja Ari Karvosen mukaan ensin selvitetään faktoja ja sitten päätetään, tarvitaanko esitutkintaa. Myös poliisin tuoreelle kyberrikostorjuntakeskukselle on jutussa käyttöä.

Asiasanat

Mainos