fbpx
Uutiset

KRP:lta synkkä kuva Suomeen kohdistuvasta ihmissalakuljetuksesta

Suomen rajavartiolaitos on ottanut viime viikkoina aiempaa enemmän kiinni ihmissalakuljetuksesta epäiltyjä.
 
Keskusrikospoliisin ja rajavartiolaitoksen tuoreimpien tilastojen mukaan syyskuun aikana viranomaisten tietoon tuli 28 tapausta, joissa tekijöitä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä tai ihmiskaupasta. 
 
Toukokuun alusta lähtien tapauksia on ollut 94, ja rajavartiolaitoksen haaviin jääneitä epäiltyjä tekijöitä on yhteensä 139. 
 
Rajavartiolaitoksen kapteeniluutnantti Jukka Tekokosken mukaan salakuljettajina on toiminut sekä kauan alalla toimineita järjestäytyneitä ryhmiä että kertaluontoisesti salakuljetuskeikkaa tehneitä.
 
– Tämän vuoden tapaan tyypillistä on edelleen se, että Balkanin reittiä pitkin kuljetettuja henkilöitä järjestetään organisoidusti rahallista korvausta vastaan Suomeen. Yllättävää on tietenkin, että varsinkin tiettyjen kansallisuuksien osalta Suomi on ollut kova kohdemaa viimeaikoina.
 
Laittoman maahantulon järjestäjistä useampi kuin joka kolmas on lähtöisin Irakista. Tämän jälkeen salakuljetusta järjestäneitä on ollut eniten Syyriasta, Somaliasta ja Kiinasta.
 
Kiihtynyt laiton maahantulo on näkynyt eniten Suomenlahden merivartiostossa, jonka alueella kirjattiin viime viikolla yhdeksän ihmissalakuljetustapausta.
 
– Tutkintapuolella kaikki voimavaramme on valjastettu siihen, että saamme kasvaneen paineen hoidettua kunnialla loppuun asti. Rajavartiolaitoksessa on varauduttu tutkimaan kaikki epäillyt jutut mahdollisimman tehokkaasti ja yhteistyössä poliisin kanssa, Tekokoski toteaa.

Asiasanat

Menot