fbpx
Uutiset

KRP:n esiselvitys Puolustusvoimien komentajasta on valmistumassa – Valtakunnansyyttäjänvirasto päättää pian, onko asiassa syytä aloittaa rikostutkinta

Esiselvityksessä on käyty läpi Lindbergin menettelyä Lemmenjoella pidetyn vapaaehtoisen harjoituksen jälkeen. Harjoitus järjestettiin syyskuussa 2017.
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergiä koskeva esiselvittely aloitettiin, kun Lännen Media oli uutisoinut komentajan saaneen tietoa kertausharjoituksen tapahtumista alaiseltaan jo syyskuun lopussa vuonna 2017. Kuva: Aleksi Poutanen
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergiä koskeva esiselvittely aloitettiin, kun Lännen Media oli uutisoinut komentajan saaneen tietoa kertausharjoituksen tapahtumista alaiseltaan jo syyskuun lopussa vuonna 2017. Kuva: Aleksi Poutanen

Keskusrikospoliisin (KRP:n) esiselvitys Puolustusvoimien komentajaa Jarmo Lindbergiä koskien on valmistumassa. KRP on selvittänyt komentajan menettelyä Karjalan Lennoston komentajan ylempänä kurinpitoesimiehenä vuonna 2017 järjestettyyn Lemmenjoen harjoitukseen liittyen.

– Esiselvitys alkaa olla Lindbergin asiassa loppusuoralla. Asiassa on tehty useita alustavia puhutteluja ja kirjallisia selvittelyjä, kertoo valtakunnansyyttäjän viraston neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala.

Esiselvitysaineisto toimitetaan lähiaikoina valtakunnansyyttäjänvirastoon. Aineiston saatuaan Hakala arvioi, onko esiselvitys tehty riittävässä laajuudessa. Esiselvityksen perusteella tehdään päätös, onko asiassa syytä käynnistää varsinainen esitutkinta.

Lindberg ei ole ollut asiassa rikoksesta epäiltynä vaan kyseessä on esiselvitys.

Harjoitus Lemmenjoella

Lindbergiä koskeva esiselvittely aloitettiin, kun Lännen Media oli uutisoinut komentajan saaneen tietoa kertausharjoituksen tapahtumista alaiseltaan jo syyskuun lopussa vuonna 2017.

Korkea-arvoisten upseereiden rikosepäilyihin johtanut vapaaehtoinen kertausharjoitus järjestettiin Lemmenjoella Inarissa 22.–24. syyskuuta vuonna 2017. Asiassa aloitettiin esitutkinta harjoitusta johtanutta eversti Markus Päiviötä koskien vasta saman vuoden joulukuussa.

Päiviö on saanut harjoitukseen liittyen syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Päiviön esimiehen, Ilmavoimien komentajan kenraalimajuri Sampo Eskelisen epäillään puolestaan viivytelleen esitutkinnan aloittamisessa. Hän toimi harjoituksen aikaan Päiviön kurinpitoesimiehenä.

Eskelistä vastaan on nostettu syyte palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta.

Lindbergin toimia ei tutkittu

Komentoketju etenee Puolustusvoimissa siten, että syytteen saaneen Eskelisen kurinpitoesimies on Puolustusvoimien komentaja Lindberg. Laissa sotilaskurista ja rikostorjunnasta Puolustusvoimissa on huomioitu tapaus, jossa alempi esimies ei aloita esitutkintaa alaisensa epäillystä rikoksista.

“Jos ylemmän kurinpitoesimiehen tietoon on tullut, että alempi esimies ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin rikoksen johdosta, hänen on asian laadun niin vaatiessa määrättävä esitutkinta suoritettavaksi tai otettava asia käsiteltäväkseen”, laissa todetaan.

Tapausta arvioineet oikeusoppineet arvioivat aiemmin Lännen Medialle, että myös Lindbergin toiminta olisi pitänyt selvittää tapauksessa.

Ilmavoimien tapauksessa eversti Markus Päiviö on pääosin kiistänyt syyllistyneensä tutkittuihin rikoksiin. Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Menot