fbpx
Uutiset

Kruununmyllyyn ravintola ja kartanoon talouspuutarha

Katisten Kartanon omistamaan Kruununmyllyyn avataan marraskuussa ravintola. Harvoilanmäen kyljessä sijaitsevaan vanhaan punatiilirakennukseen perustetaan lähiruokaan erikoistunut illallispaikka.

– Se ei ole ihan niin juhlava kuin kartanon sali, mutta siellä saa tanssia. Sinne tulee hieman kansanomaistettu fine dining -tyylinen ravintola, Katisten Kartanon pehtoori Panu Kekäle kertoo.

Uutta päivällispaikkaa testataan aluksi pikkujoulusesongin ajan. Ensi kesäksi Kekäle suunnittelee Kruununmyllyyn kahvilaa ja pikkuputiikkeja. Hänen silmissään rustiikkiseen rakennukseen sopisi mainiosti esimerkiksi lähiruoka- ja käsityökauppoja.

Katisten kartanon pehtoorina elokuussa aloittaneella Kekäleellä on ideahiilessään lupaava hehku. Lokakuussa Katisten kartanoon palkataan uusi puutarhuri, jonka tehtävänä on aloittaa uudestaan talouspuutarhatoiminta.

Katisten kartano tunnettiin aikoinaan kauppapuutarhastaan. Vielä 1970-luvulla Hämeenlinnan torin laidalla seisoi Katisten kukkakauppa.

Nyt tavoitteena on, että tilausravintolana toimiva kartano saisi jatkossa merkittävän osan raaka-aineistaan omasta puutarhasta. Ensi kesänä puutarhassa on tarkoitus järjestää opastettuja kierroksia yleisölle.

Ei liian fiiniä päivällispaikkaa

Panu Kekäle ja Katisten Kartanon keittiömestari Oula Hänninen korostavat, että Kruununmyllystä tulee rento illallisravintola, jossa kravatti ei kiristä.

– Ihan puhdas fine dining on äärettömän vaikea konsepti Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa. Väkimäärä ei riitä siihen, Hänninen sanoo.

Hänen mukaansa Kruununmyllyssä saa syödä laadukkaan päivällisen rennossa ilmapiirissä.

Hämeenlinnalaisten suussa kymppitien kupeessa sijaitseva vanha mylly tunnetaan Ruununmyllynä. Katisten Kartanon väelle K-kirjain on niin rakas, että se lisättiin rakennuksen nimeen.

Kekäleen mukaan myllyravintola on ensimmäinen askel kartanon kehittämissuunnitelmissa. Hän korostaa, että mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta ajatuksena on, että kartanokin avautuisi pikkuhiljaa yksityisasiakkaille. Nyt se palvelee tilauksesta ryhmiä.

Täyttöasteessa on huima nostotavoite

Majoituspaikkojen valtakunnallinen täyttöaste on lähes 50 prosenttia. Hämeenlinnassa vastaava luku on vajaat 7 prosenttia.

Katisten Kartano onkin asettanut tavoitteekseen, että vuoteen 2018 mennessä sen majoituspalvelujen täyttöaste olisi valtakunnallisella tasolla.

Panu Kekäle kritisoi Hämeen matkailustrategiaa suurista puheista mutta pienistä teoista.

– Mihin projektit hiipuvat? Kaikenlaisia hankkeita on ollut meneillään, mutta missä viipyvät tulokset, Kekäle kysyy. (HäSa)

Suomeksi: Fine dining -termi tarkoittaa hienostunutta gastronomiaa, eli korkealuokkaisten herkkujen tuntemusta ja valmistusta.

Menot