Uutiset

Kuinka saisin rikki kookospähkinän? Kookospähkinä

Karvaisen möykyn voi käyttää niin kauan kuin se hölskyy. Testipähkinän maku oli karvas.

Uskottava se on: ei ole olemassa nokkelaa tai varsinkaan siivoa tapaa avata kookospähkinä.

Aku Ankassakin kookoksen kovuus on nähty, ja M.A. Nummisen laulussa kuultu. Vasara soi, saha laulaa, mutta kookospähkinä on aivan ehjä vain.

Kova pähkinä – samoin kuin muut eksoottiset hedelmät – on yhtä kaikki viime vuosina alkanut löytää yhä enemmän ostajia myös Hämeenlinnassa. Esimerkiksi K-supermarket Hämeensaaren hedelmähyllystä niitä ostetaan muutama viikossa.

– Mikään massatuote kookospähkinä ei edelleenkään ole, mutta matkailun lisääntyminen näkyy menekissä. Eksoottista ruokaa valmistavat voivat hankkia tuoreen kookospähkinän, kertoo kauppias Aino Ahonen.

– Pähkinöillä on omat ostajansa, ja he myös ovat oppineet avaamaan pähkinän, Ahonen lisää.

Satunnaisia kookospähkinänhankkijoita varten pähkinöiden vierellä pidetään esitteitä, jotka muun muassa kertovat, miten pähkinän sisuksien ihmeitä voi hyödyntää.

Samoin toimitaan esimerkiksi Keinusaaren Valintatalossa.

– Meillä menekki on kuitenkin niin pientä, että pähkinät ovat lähinnä koristeita. Viikossa menee noin yksi, sanoo myymäläpäällikkö Katja Koskela.

Ensin puhkaistaan, sitten mäjäytetään

K-supermarket Hämeensaaren hedelmä- ja vihannesosastosta vastaava Mari Suni tietää vastauksen M.A. Nummisen laulun kinkkiseen kysymykseen. Kuinka saisin rikki kookospähkinän? Onko siihen jokin niksi?

– Oikeaoppista tapaa ei oikeastaan ole. Pähkinän sivuilla on kuitenkin eräänlaiset saumakohdat ja toisessa päässä kolme tummaa pistettä. Mehun saa talteen puhkaisemalla piste esimerkiksi naulalla. Sitten nesteen voi valuttaa ulos. Kuoren voi rikkoa esimerkiksi vasaralla, Suni opastaa.

Suomeen tuotavat kookospähkinät ovat yleensä pienempiä kuin ne, joiden sisältöä eteläisillä saarilla juodaan pillillä. Täkäläisissä kaupoissa myytävien pienehköjen, karvaisten pallukoiden nestettä voi kuitenkin hyvillä mielin juoda.

Jos kestää maun.

Hämeen Sanomien Ajastin-osaston kookospähkinän mehu ei tuo mieleen lomaa palmurannalla. Maistamisen jälkeen mieleen tulee yläasteen välitunti. Rivi ihmisiä räkii ja kiroilee.

Kookospähkinän neste maistuu – aika kitkerältä. Onkohan se pilaantunutta? Ei pitäisi olla, ainakaan asiantuntijan neuvojen mukaan.

– Pähkinä on käyttökelpoinen niin kauan kuin se hölskyy eli sen sisällä on nestettä. Kun neste imeytyy hedelmälihaan, pähkinä ei enää ole hyvä.

Granaattiomena syödään lusikalla

Sunin mukaan kiinnostus eksoottisiin hedelmiin on kasvanut kolmen viime vuoden aikana. Jotkut herättävät asiakkaissa paljon kysymyksiä.

Esimerkiksi granaattiomena näyttää halkaistuna aika merkilliseltä.

– Kerran minulle kommentoitiin, että mitä siitä oikein syödään, kun sisällä on pelkkiä siemeniä, Suni kertoo.

– Granaattiomenasta syödään nimenomaan sisus eli siemenet. Hedelmä halkaistaan ja syödään lusikalla. Kuorta ei syödä, hän opastaa.

Kinkkisiä avattaviakin on enemmän kuin pelkkä kookospähkinä.

– Ananas on monille melkoinen kompa. Se avataan halkaisemalla se pystysuuntaan keskeltä. Puumainen keskiosa ja kuori irrotetaan hedelmälihasta. Yli puolet lihasta menee yleensä hukkaan, koska kuoret ovat paksut ja niitä on vaikea irrottaa.

Vaivannäkö kuitenkin kannattaa.

– Tuore ananas maistuu aivan erilaiselta kuin purkitettu.

Yksi tapa tehdä outoja hedelmiä tutuiksi on maistattaa niitä asiakkailla. Suni kertoo silloin tällöin pilkkovansa jotain hedelmää tai vihannesta esille, jotta ihmiset saavat itse kokeilla, mitä erikoisten kuorten alla piileksii. (HäSa)

– Kookospalmun hedelmä, jonka sisällä on valkoista hedelmälihaa eli maltoa ja kirkasta nestettä, jota kutsutaan kookosmaidoksi. Yleisesti elintarvikkeena tunnettu kookosmaito on kuitenkin hedelmän lihasta jauhamalla, puristamalla ja uuttamalla saatua valkoista nestettä.

– Kookosmaitoa käytetään etenkin thaimaalaisessa ruuassa samaan tapaan kuin kermaa ja maitoa länsimaisessa keittiössä.

– Valkoista lihaa raastamalla saadaan kookoshiutaleita, jotka sopivat jälkiruokiin ja eksoottisiin kana- ja kalaruokiin.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic