Uutiset

Kuivuus kutisti hunajasadon keskinkertaiseksi

Koko maan hunajasato jää keskinkertaiseksi. Mehiläisten kiireisin aika taisi päättyä tämän viikon sateisiin ainakin Kanta-Hämeessä.

Kukat ovat kukkimisensa kukkineet tältä kesältä. Vain syksyn kanervan mesi ja puiden mesikaste saattavat vielä lisätä pesien painoa.

– Pesää kohti satoa karttuu keskimäärin 40 kiloa tai jopa alle. Koko maassa saatetaan juuri ja juuri päästä kahteen miljoonaan kiloon, joka kattaa kotimaisen kulutuksen, kertoo tutkija Sakari Raiskio Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Jokioisten toimipaikasta.

Viime vuonna hunajaa kertyi hieman keskimääräistä paremmin, kun kokonaissato ylsi lähes 2,1 miljoonaan kiloon.

Sakari Raiskio kertoo kesän kehittyneen lähes samaan tapaan kuin vuosi sitten. Kevätkesän kuuma jakso lietsoi kukat nopeaan kukintaan.

Hedelmäpuiden ja marjapensaiden hunajaa samoin kuin mustikkahunajaa kertyi lingottavaksi, kun tavallisesti mehiläiset syövät ne alkukesän aikana itse.

Juhannuksesta alkoi toinen kukintajakso. Viime viikon aikana eteläisessä Suomessa on hunajaa tullut pesiin valtavaa vauhtia. Raiskio kuvaa vaakapesäkäyrien nousseen pystysuoraa linjaa.

Vaakapesät seuraavat sadon karttumista

MTT:n Jokioisten toimipisteessä seurataan hunajasadon karttumista vaakapesien avulla. Tänä keväänä tarhaajat asettivat kaikkiaan 45 pesää vaa’an päälle eri puolilla Suomea.

– Hoitajat kirjaavat säännöllisesti ylös vaa’an näyttämät lukemat ja lähettävät tiedon minulle. Siirrän lukemat nettiin MTT:n sivuille käyrästöksi, josta näkyy paikkakunta- ja pesäkohtainen hunajatilanne.

Vaakapesien käyrästö näyttää hunajaa kertyneen hyvin vaihtelevasti pesiin jopa naapuripaikkakunnittain.

Ahkerimmat mehiläiset ovat ehtineet kantaa Hannu Torkkelin pesään Lohjalla jo yli 180 kiloa, kun taas muutaman pesän sato eri puolilla maata on jäänyt lähes olemattomaksi.

MTT:n vaakapesäpalvelu näyttää entistä luotettavammin koko maan tilanteen. Vaakapesiä hoitavien tarhaajien määrä lähes kaksinkertaistui viime vuodesta.

– Kattavin verkosto on Etelä-, Varsinais- ja Keski-Suomessa. Vaakoja tarvittaisiin vielä Itä- ja Pohjois-Suomeen lisää, mutta Suomen hunaja kerätään pääasiassa eteläisissä osissa.

Kiinnostus hunajan tuotantoon on voimakkaasti kasvussa. Uusia tuottajia kouluttautuu alalle, jolla keski-ikä perinteisesti on ollut yli 60 vuotta. (HäSa)