Uutiset

Kuka auttaisi nettiummikkoa?

Tietokoneella olisi helppoa pitää sukututkimus järjestyksessä, hoitaa pankkiasiat ja olla edullisesti yhteydessä kaukaisiin sukulaisiin.

Vaan miten atk-aloittelija pääsee alkuun, kun tietokoneet eivät ole niitä yksinkertaisimpia laitteita käyttää? Etenkin vanhemmat ikäluokat ovat hyvinkin saattaneet selvitä tähän asti ilman tietokoneeseen tutustumista.

Hämeenlinnan Mediakeskus vastaa kysyntään tarjoamalla tietokoneista ja internetistä kiinnostuneille ilmaisia tietotupailtoja, joihin kuka tahansa voi osallistua.

-Tietotupailloissa keski-ikä on ollut yli viidenkymmenen. Mukana on sekä tietokoneita vähän käyttäneitä että täydellisiä aloittelijoitakin, Mediakeskuksen projektipäällikkö Mika Kantola kertoo.

Tietotupaillat jatkuvat maanantaisin Hämeenlinnan pääkirjastolla ja tiistaisin Parolan lukion atk-luokassa marraskuun lopulle saakka. Rengossa ei tänä syksynä järjestetä opetusta atk-luokan remontin takia.

Tietotupaillat vaakalaudalla

Tietotuvassa harjoitellaan joka viikko eri asioita, esimerkiksi tänään maanantaina kokeillaan tietokoneella kirjoittamista.

Hämeenlinnan mediakeskus lopettaa toimintansa vuoden lopussa rahoituksen päättyessä eikä tietotupailtojen jatkumisesta ole varmuutta.

-Näistä viimeisistä kerroista kannattaakin ottaa kaikki mahdollinen hyöty irti, Mika Kantola kannustaa.

Mediakeskuksen 16 tietokonetta jäävät vuodenvaihteen jälkeenkin Hämeenlinnan pääkirjastolle vapaaseen käyttöön. Kirjastolla on silloin yhteensä 32 internet-yhteyksin varustettua tietokonetta yleisön käytettävissä.

Lisäksi kirjasto tarjoaa tiloissaan ilmaisen langattoman
verkkoyhteyden kannettavan tietokoneen omistajille.

Tumpelokursseille on tungosta

Hämeenlinnan seudun suurin tietokonevalistaja on Vanajaveden opisto, jonka kurssivalikoimasta erityisessä suosiossa ovat Tietotekniikkaa ikäihmisille ja Tietotekniikkaa tumpeloille -kurssit. Niiden lähtötaso on helpoin mahdollinen.

-Liikkeelle lähdetään siitä miten tietokoneeseen kytketään virrat päälle, kertoo vastaava tietotekniikan opettaja Petri Ojanen Vanajaveden opistosta.

Ojasen mukaan atk-aloittelijoiden syksyn kurssit varattiin lähes täyteen heti niiden tultua tarjolle. Jos kysyntää riittää, niin lisäkursseja yritetään järjestää mahdollisuuksien mukaan.

Ojasen mukaan ikäihmiset tulevat usein kursseille oppiakseen käyttämään tietokonetta johonkin tiettyyn tehtävään.
Erityisesti sukututkimuksen suosion lisääntyminen on tuonut myös vanhempia aloittelijoita atk-oppiin.

-Usein taustalla on tarve saada jokin tietty asia tehtyä tietokoneella. Joku haluaa kirjoittaa oman keittokirjan ja ottaa siihen digikameralla kuvat, toinen puolestaan tarvitsee konetta saadakseen sähköpostilla tai ilmaisella nettipuhelimella yhteyden kaukana asuviin sukulaisiin.

Ikä ei Ojasen mukaan ole koskaan ollut esteenä oppimiselle.

-Vanhin oppilaani on ollut yli yhdeksänkymppinen. Moni tumpelokurssin käynyt on myös hankkinut itselleen tietokoneen ja jatkanut opintoja eteenpäin.

Päivän lehti

3.8.2020