Kolumnit Uutiset

Kuka auttaisi pedofiiliä?

Pedofiili tuhoaa pahimmillaan lapsen elämän. Traumat ovat uhrille pitkäaikaisia, usein jopa ikuisia.

Silti yhteiskuntamme ei käytännössä tee mitään sen eteen, ettei lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia tapahtuisi. Ennaltaehkäisevää toimintaa ei Suomessa juuri ole. Pedofiiliä, joka ei ole toteuttanut taipumustaan, ei auta kukaan.

Pedofilialla viitataan lapsiin kohdistuvaan seksuaaliseen kiinnostukseen. Pedofilia on psykiatrinen termi, joka eroaa laissa määritellystä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Pedofiili ei siis aina syyllisty rikokseen.

Vuonna 2012 Åbo Akademin psykologian tutkijat suunnittelivat Helsinkiin avohoitoyksikköä, jossa oli tarkoitus tarjota apua pedofiileille. Tuolloin klinikan kustannuksiksi arveltiin noin puoli miljoonaa euroa, jos klinikka toimisi kaksi vuotta.

Summa on äärimmäisen pieni, jos sillä voidaan välttää yhdenkin lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. On Suomessa ollut turhempiakin hankkeita.

En löytänyt tietoa siitä, mitä klinikkasuunnitelmille tapahtui. Ilmeisesti ne haudattiin kaikessa hiljaisuudessa.

Riihimäen vankilassa toimii Stop-ohjelma, jossa pedofiliasta tuomittuja autetaan, jotta he eivät uusisi tekoaan. Tammikuuhun 2009 mennessä ohjelman oli käynyt läpi 149 vankia, joista 129 oli ehtinyt vapautua. Heistä neljä oli saanut uuden tuomion seksuaalirikoksesta.

Stop-ohjelman kaltaista toimintaa pitää laajentaa muuallekin yhteiskuntaan. Avun piiriin pitäisi päästä myös niiden, jotka eivät ole taipumustaan toteuttaneet.

Usein pedofiilien hoitoa vastustetaan, koska ei ole tarpeeksi tieteellistä näyttöä siitä, että pedofiliasta voisi parantua. Ei kai sitä voi ollakaan, kun ei ole hoitoa.

Oikeastaan ei ole väliä sillä, voiko pedofiliasta parantua. Tärkeämpää on se, että pedofiilit oppisivat hallitsemaan taipumustaan. Samalla tavalla kuin alkoholisti voi oppia olemaan juomatta ja narkomaani käyttämättä huumeita.

Mietin pitkään, voinko kirjoittaa pedofiileistä, sillä aihe on edelleen tabu. Asioista pitää kuitenkin puhua. Avoimessa ilmapiirissä tukea tarvitsevat pedofiilit uskaltaisivat hakea apua.

Pedofiilien auttaminen ei tee lapsiin sekaantujien teoista yhtään hyväksyttävämpiä tai vähäisempiä. Lapsiin sekaantujien teot eivät ole milloinkaan sellaisia, että niitä pitäisi suvaita tai ne pitäisi hyväksyä.

Pedofiilien auttaminen takaa kuitenkin sen, että uusia uhreja tulee mahdollisimman vähän. Jos yksikin pedofiili hakee ja saa hoitoa vapaaehtoisesti, pelastetaan jo monta arvokasta elämää.

Menot