Uutiset

Kuka kuittaa laskut Singaporessa?

Mitä tapaamisen järjestäminen maksaa?

Donald Trumpin ja Kim Jong-unin historiallisen tapaamisen järjestämisestä koituu kohtalaisen iso lasku.

Singaporen hallituksen edustaja on kertonut kansainväliselle medialle, että tapaamisen järjestäminen maksaa noin 20 miljoonaa Singaporen dollaria eli lähes 13 miljoonaa euroa. Lisäksi kuluja koitunee merkittävä summa turvallisuusjärjestelyistä.

Kuka maksaa laskun?

Singaporen hallitus on ilmaissut halukkuutensa maksaa tapaamisen kulut. Singaporen pääministerin Lee Hsien Loongin mukaan tapaaminen antaa maalle kansainvälistä näkyvyyttä ja osoittaa maan aseman kansainvälisessä yhteisössä.

Mediassa arvuutellaan, kuuluuko summaan Kimille varattu huone luksushotellista. Pohjois-Korean tiedetään aikaisemminkin maksattaneen laskunsa muilla mailla silloin, kun maan viranomaiset matkustavat ulkomaille.

The New York Timesin mukaan Pyeongchangin talviolympialaisissa Etelä-Korean hallitus maksoi Pohjois-Korean delegaation hotelli-, ruokailu- ja kuljetuskulut.

Miten Trump ja media puhuttelevat Kimiä?

Trump ja Kim ovat aiemmin antaneet toisilleen useita lempinimiä, joita ei voi kutsua kovin mairitteleviksi. Trumpin tiedetään kutsuneen Kimiä ”pieneksi rakettimieheksi” ja Kimin taas nimitelleen Trumpia ”suuruudenhulluksi” ja ”mielenvikaiseksi”.

Se, millä tavalla Trump Kim Jong-unia tiistaina tituleeraa, ei ole aivan yksinkertaista. Kimillä on useita virallisia titteleitä, ja yleisradioyhtiö BBC:n mukaan myös Yhdysvaltojen viranomaiset ovat kutsuneet Kimiä erilaisilla nimityksillä.

Singaporen Changin lentokentällä vierasta vastassa ollut Singaporen ulkoministeri käytti Kimistä muotoa ”puhemies Kim”.

Tämän jutun tuottanut Lännen Median yhteistoimitus käyttää Kimistä nimitystä diktaattori, koska Pohjois-Korea on maailman valtioista kenties selkeimmin diktatuuri-nimityksen ansaitseva maa.

Valinta on medialle monimutkaisempi asia kuin äkkiseltään voisi ajatella. BBC huomauttaa, että Kimin kutsuminen esimerkiksi valtion johtajaksi antaa hänelle sitä, mitä hän haluaa: tunnustusta ja oikeutusta.

Moni on sitä mieltä, etteivät minkäänlaiseen demokratiaan viittaavat kunnianosoitukset kuulu useisiin ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneelle Kimille. Häntä ei ole todellakaan valittu tehtäväänsä vapailla vaaleilla.

Toisaalta osa ajattelee, että Yhdysvaltojen olisi syytä osoittaa Kimille kunnioitusta ja tasa-arvoa päästäkseen tavoitteisiinsa.

BBC huomauttaa aiheellisesti, ettei Trump suinkaan aina noudata ennalta sovittua käsikirjoitusta. Trumpin lopullinen ratkaisu nähdäänkin vasta tiistaina.

Millä kulkuvälineellä Kim Jong-un saapui paikalle?

Kim Jong-un saapui Singaporeen Air China -yhtiön Boeing 747 -koneella, vaikka aikaisemmin arveltiin Kimin käyttävän venäläistä lentokonetta.

Amerikkalainen media arvelee, että valinnalla halutaan korostaa naapurimaiden välisen perinteikkään suhteen vahvuutta tapaamisen alla.

Kim saapui yhdessä koneessa kaikkiaan kolmesta. Tämä saattoi johtua turvallisuussyistä.

The Global Timesin mukaan Air Chinan lentokone havaittiin Pjongjangin lentokentällä sunnuntaina kello 8.30. Alun perin kone lensi kohti Pekingiä, mutta lennon numero vaihtui kesken matkan. Samalla määränpää muuttui Pekingistä Singaporeksi.

Tiedot ovat peräisin netissä toimivalta Flightradar24-palvelulta, jossa lentoliikennettä voi seurata reaaliaikaisesti. The Global Timesin tietojen mukaan myös Kimin virallinen lentokone lähti matkaan Pjongjangin lentokentältä sunnuntaiaamuna.

Mitä tapaamispaikasta tiedetään?

Tapaaminen järjestetään Singaporessa Sentosan saarella sijaitsevassa Capella-loistohotellissa. Luksusresorteista, golfklubeista ja Universal studios -teemapuistosta tunnettu Sentosa sijaitsee pääsaaren tuntumassa.

Saarella on synkkäkin puolensa, sillä historiaan kuuluu verenvuodatusta ja merirosvoutta.

Sentosa on toiminut joukkomurhan näyttämönä toisen maailmansodan aikaan, sotavankien leirinä ja merirosvojen majapaikkana.

Saari on oiva valinta Trumpin ja Kimin tapaamispaikaksi, sillä sen sijainti takaa yksityisyyttä, mutta myös turvaa. Kulkua saarelle on helppo kontrolloida, sillä kulkuväyliä on vain vähän.

Mitä Pohjois-Korea kertoi maanantaina tavoitteistaan?

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA ilmoitti, että tiistaina keskustelunaiheina ovat ”pysyvä ja vakaa rauhanajan hallinto sekä ydinaseettomuus Korean niemimaalla”.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic