Uutiset

Kuka on asiantuntija? Tutkija toivoo keskustelua valiokuntien asiantuntijalistojen synnystä

Kansanedustajien kyky hahmottaa ero tieteellisen asiantuntijan ja niin sanotun eturyhmäasiantuntijan välillä vaihtelee kovasti 200 kansanedustajan välillä, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– On henkilöitä, jotka tuntevat oman toimintansa kautta tieteellisen asiantuntijan toiminnan hyvin tarkkaan, Jokisipilä sanoo.

– On yhtä lailla sellaisia ihmisiä, jotka tulevat toisilta elämän osa-aloilta, ja joiden taustaura on kulkenut yliopistomaailman ulkopuolelle. Heille se saattaa olla jossain kohtaa haastavaa.

Eduskuntatyössä kansanedustajat kuulevat valiokunnissa ulkopuolisia asiantuntijoita.

Jokisipilä pitää ongelmallisena, jos henkilö esiintyy valiokunnassa jonkin tietyn poliittisen näkemyksen edustajana silloin, kun hänet on kutsuttu valiokunnan kokoukseen tieteellisenä asiantuntijana. Hänen mukaansa tieteellinen asiantuntija ei edusta samalla tavalla eturyhmää kuin esimerkiksi työmarkkinajärjestön edustaja.

Asia tuli ajankohtaisesti viime torstaina, kun eduskunnan lakivaliokunta järjesti julkisen kuulemisen kansalaisaloitteesta, jonka allekirjoittajat haluavat kumota sukupuolineutraalin avioliittolain.

Tilaisuudessa kuultiin kutsuttuina aloitteen edustajia ja asiantuntijoita, jotka kannattavat sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista.

Myös akateemisena asiantuntijana kuultu Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka kannattaa lain kumoamista.

Puolimatka ei näe ongelmaa siinä, että hänellä on poliittinen mielipide asiasta, josta hän on ollut kuultavana akateemisena asiantuntijana.

– Mielipiteeni perustuu asiantuntijuuteen, Puolimatka kommentoi Lännen Medialle.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvasen (kok.) mukaan valiokunnan tavoitteena on kuulla tasapuolisesti eri näkökulmia. Yksittäisellä asiantuntijapuheenvuorolla on hänen mukaansa vaihtelevasti vaikutusta valiokunnan työskentelyyn.

Tolvasen mukaan erityistä painoarvoa on lakivaliokunnan tapauksessa oikeusministeriön virkamiesten puheenvuoroilla sekä yliopistojen professoreilla.

Tieto valiokuntien käyttämistä asiantuntijoista on julkista, vaikka valiokuntien kokoukset eivät pääsääntöisesti ole julkisia.

Markku Jokisipilä kuitenkin peräänkuuluttaa enemmän julkista keskustelua siitä, miten valiokuntien kuultavien asiantuntijoiden listat muodostuvat.

– [Valiokuntavaihe] on sellainen, jolloin asioihin voi vielä aidosti vaikuttaa. Se takia on olennaista, millaista informaatiota sinne tulee. LM-HäSa

Päivän lehti

24.2.2020