Uutiset

Kuka pelastaisi keski-ikäisen miehen?

Suomalainen kuolee tulipalossa todennäköisemmin kuin kukaan muu pohjoismaalainen. Sisäasianministeriön verkkosivuilta selviää myös, että suomalainen päihittää palokuolematilastoissa esimerkiksi saksalaiset, puolalaiset ja singaporelaiset. Tulevaisuudennäkymiä synkistää entisestään se, että suurten ikäluokkien ikääntyessä palokuolemien määrän on ennustettu yhä vain meillä kasvavan.

Pelastusalan ammattilaiset harovat tuskastuneina hiuksiaan. Vaikka tietoa tursuaa lähes joka tuutista, ei valistus tunnu purevan halutulla tavalla. Jokainen palokuolema on liikaa, ja esimerkiksi vuonna 2005 näitä kuolemia sattui Tilastokeskuksen laskelmien mukaan 88 kappaletta. Missä on siis menty vikaan?

Kuolemaan johtavan tulipalon yleisin syttymissyy on tupakointi. Myös runsaalla alkoholin käytöllä – yllätys, yllätys – arvioidaan olevan vaikutusta palon syttymiseen. Hämeenlinnan seudulla kuoli viime vuoden tulipaloissa neljä henkilöä. Viime viikolla tilastot rumenivat taas, kun nuori nainen menehtyi Luolajassa tapahtuneessa asuntopalossa.

Kanta-Hämeen Pelastuslaitoksen palopäällikön Kari Anttosen mukaan näistä neljässä tapauksessa joku huoneistossa olleista henkilöistä on tupakoinut sisätiloissa, enemmän tai vähemmän päihteiden vaikutuksen alaisena.

Palopäällikkö Kari Anttonen pitää huolestuttavana sitä, että palovaroitin koetaan monissa kotitalouksissa auttajan sijasta rasitteeksi. Nappia kun pitää muistaa painaa aina silloin tällöin ja virtalähdekin pitäisi muistaa vaihtaa noin kerran vuodessa. Onhan siinä toki savottaa.

Alkava palo roihahtaa täyteen hönkään seitsemässä minuutissa. Pelastusyksikkö taas saapuu Hämeenlinnan alueella kohteeseen keskimäärin kuudessa minuutissa. Jopa lyhyen matematiikan lukenut osaa laskea, että aikaa pelastautumiselle ei ole järin paljon.

Eiköhän siis oteta lusikka kauniiseen käteen ja oteta vastuu omasta turvallisuudesta. On hyvä, että pelastusalan ammattilaiset jaksavat valistaa ja miettiä uusia keinoja turvallisuuden lisäämiseksi, sillä totta on myös se, että ei meistä jokaisesta ole ottamaan sitä keittiöjakkaraa ja kiipeämään kohti korkeuksia. Erityisesti vanhukset tarvitsevat apua.

Toinen erityinen kohderyhmä vanhusten lisäksi voisivat olla raavaat suomalaiset miehet, jotka joutuvat naisia useammin palokuolemien uhreiksi. Tämäkään ei taida olla mikään varsinainen yllätys, sillä ainakaan tilastojen valossa mikään ei tunnu olevan niin vaarallista, kuin olla keski-ikäinen mies. Jollei huku viinaan, hukkuu juhannuksena järveen. Ja jollei kuole epäterveellisen ruoan ja elintapojen aiheuttamiin vaivoihin, kuolee viimeistään häkämyrkytykseen.

susanna.kinnari-kuparinen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

22.1.2020