Kolumnit Uutiset

Kuka pelastaisi lapsitähden?

Heleä ääni raikaa suuren yleisön edessä. Lapsen silmistä näkee innostuksen ja jännityksen sekaiset tunteet. Välillä kameran linssi kohdistuu yleisössä tanssahteleviin ylpeisiin vanhempiin. He kuuntelevat kyyneleet silmissään oman enkelinsä esiintymistä.

Vanhemmilla ei ole mitään käsitystä, missä tilanteessa heidän lapsensa on. Lapsella ei ole mitään käryä, mikä pyöritys häntä odottaa. Yleisöllä ei ole hajuakaan, millainen kaupallinen koneisto lapsen takana pyörii.

Viime keväänä televisioruudussa lapsitähtiä tehtailtiin Kidsing ja Ankka räp -ohjelmissa. Nyt syksyllä perässä seuraa The Voice kids. Näissä koko perheen ohjelmiksi tituleeratuissa laulukilpailuissa alle 14-vuotiaista leivotaan kaupallisia brändejä.

Rapakon toinen puoli on täynnä surullisia esimerkkejä siitä, kuinka lapsitähdille käy. Tuorein tuote on Justin Bieber. Pieni suloinen lapsi on muuttunut huumeita käyttäväksi nuorukaiseksi.

Harva aikuinen selviää yllättävästä julkisuudesta menettämättä osaa mielenterveydestään. Miten pieni lapsi pystyisi siihen?

Ohjelmien tuotantotiimeissä ja levy-yhtiöissä häärivät vakuuttelevat, että ohjelma ja musiikkiura tehdään lasten ehdoilla.

Jotain kuitenkin kertonevat levy-yhtiöiden teettämät sopimukset, jotka riistävät lapsien taloudellisia ja immateriaalisia oikeuksia törkeällä tavalla. Seura-lehti paljasti keväällä The Voice kidsin sopimuksen, jonka vanhemmat joutuvat allekirjoittamaan.

Sopimuksen mukaan Universal omistaa täydet oikeudet lapsen nimeen, persoonaan ja sanontoihin.

Jos lapsi ryhtyy esimerkiksi näyttelemään, levy-yhtiö nappaa 25 prosenttia palkkioista. Universal omistaa myös oikeudet artistin oheistuotemyyntiin ja kaikki kustannusoikeudet. Muusikoiden liiton lakiasiainpäällikkö kuvailee sopimusta karmeimmaksi, mitä on koskaan nähnyt.

Lapsen ehdoilla ja lapsen asialla tosiaan.

Vastuu lapsen hyvinvoinnista on tietenkin vanhemmilla, mutta tavallisilla aikuisilla ei ole mitään tietoa siitä, millainen pyöritys ja julkisuusrumba lapsitähteä odottavat. He eivät myöskään tiedä, miten musiikkibisnes toimii. Tämä on täysin ymmärrettävää.

Jos kilpailuja järjestetään koko ajan enemmän, levy-yhtiöiden on otettava enemmän vastuuta lapsen henkisestä hyvinvoinnista.

Lapsitähtiä on jo niin paljon, että joku jää varmasti jalkoihin. Jo alkukarsinnoista pois pudonnut, saattaa joutua kohtuuttomaan pyöritykseen sosiaalisessa mediassa.

Vilpittömästi uskon, että jotkut lapset selviytyvät lapsuuden urasta ilman traumoja. Mutta kun lapsitähtiä syttyy samalla tahdilla kuin Idols-tähtiä aikanaan, kärsijöitä ja kärsimystä riittää. Lapsitähteydellä on koko loppuelämään ulottuvat seuraukset. Levy-yhtiöiden on otettava suurempi vastuu pikkustaroistaan!

Päivän lehti

30.5.2020