Uutiset

Kuka poltti tuomiokirkon?

Maanantaiaamuna uutiset kertoivat ikävästä tapahtumasta. Keskiaikainen kansallisaarteemme, Porvoon tuomiokirkko oli poltettu tahallisesti.

Monille heräsi varmasti mieleen kysymys, kuka on vastuussa tuollaisesta teosta?

Onneksi asiaa ei tarvinnut kauan miettiä. Tasavallan presidentti Tarja Halonen kertoi sen meille tiistain uutisissa käytyään rikospaikalla. Vastuussa olemme me kaikki, kuulemma.

En koe, että itselläni olisi mitään tekemistä moisen sabotaasin kanssa. Uskon, että muutamaa porvoolaista lukuunottamatta kaikki muutkin kokevat samoin. Miksi Halonen siis antoi edellämainitun lausunnon?

Vasemmistossa ajatellaan tyypillisesti, että yksilön epäonnistuminen on yhteiskunnan vika, ja sen vuoksi rikollisia täytyy kohdella silkkihansikkain. He ovat ikään kuin yhteiskunnan uhreja, sijaiskärsijöitä.

Vastaavasti yksilön menestymistä ei vasemmistossa lasketa yksilön omaksi, vaan yhteiskunnan ansioksi. Heidän mielestään on siksi oikeutettua, että yksilö luovuttaa leijonanosan menestyksen hedelmistään yhteiskunnalle.

Ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä, vaikka toimivatkin yhteiskunnassa. Siksi on kohtuutonta, että jokaista yhteiskunnan jäsentä syytetään yksilön järjettömästä teosta. Ei ole minun vikani, jos pyromaanilla on ollut pienenä pipo kireällä ja leikkimökin ikkuna metsään päin.

Vastaavasti, ei ole minun ansiotani, jos ahkera ja kyvykäs yksilö menestyy työssään tai yrittämällä. En siksi ole oikeutettu nauttimaan tästä menestyksestä. Yhteiskunta ei voi tehdä hyviä eikä pahoja tekoja, vain yksilö voi.

Kai Lindqvist

puheenjohtaja

Hämeenlinnan Kokoomuksen nuoret

Mainos