Uutiset

Kuka sammutti valot?

Mitä saa kuulla kuluttaja soitettuaan sähköyhtiön vikapalvelun vastaajaan? ”Soititte vikanumeroon, olkaa hyvä ja tarkistakaa numero.”

Itselläni ei ole kokemusta, mutta yhä useammalla suomalaisella on. Haja-asukkaan suussa on enemmän ärräpäitä kuin ”aggregaatissa” g-kirjaimia.

Automiehen keli yllättää muttei sähkömiestä. Tietenkin sähkökatkoyhtiöt varautuvat ongelmiin. Parhaillaankin puurtavat asentajat ja metsurit ympäri Suomen puistelemassa kuuraa langoista ja oksimassa uhkaavasti vaipuneita puita.

Riittääkö se?

Näissä oloissa on yleinen epäilys, ettei liiketaloudellisesti toimivia yhtiöitä oikeasti kiinnosta ennaltaehkäisy. Vaikka esimerkiksi vuosi sitten jouluna yksin Fortum maksoi katkoista korvauksia liki 5 miljoonaa euroa.

Onko räknätty, että on tuottoisampaa korjata katkoja kuin estää niitä? Mutta ei asiakasta firmojen mahdollisten salattujen motiivien tarvitse kiinnostaa. Tärkeintä on, että tilattu tavara myös tulee himaan.

Vattenfall on kiinnostunut hankkimaan osuuksia kaupunkien isoista sähköyhtiöistä. – Katkoille altista maaseutuverkkoa yhtiöllä on ihan tarpeeksi, sanoi johtaja Håkan Nylund Savon Sanomissa 30.12. Eli paljonko painaa energiabisneksen arvoketjun peräpäässä piipittävä sähkötön pienasiakas?

Energiateollisuus ry on vakuuttanut, että yhtiöt etsivät edullisinta keinoa sähkökatkojen torjuntaan. Ei tuota ole syytä epäillä.

Piuhaa kulkee maamme metsissä tajuton määrä. Eniten häiriöitä kohdannutta 20 kilovoltin siirtojohtoa on yli 130 000 kilometriä!

Noiden ympärillä ”johtokadut” ovat nyt kymmenen metrin levyisiä. Jos niitä levennettäisiin, ehkä sadoilla miljoonilla euroilla, yhtiöt nostaisivat siirtohintoja.

Kovin paljon hinnat eivät toki voisi nousta, sillä käytännössä monopolein harjoitetun sähkönjakelun ns. tavanomainen tuotto on Energiamarkkinaviraston tarkassa syynissä.

Levennysten lisämaista pitäisi maksaa maanomistajille. Mutta sen voisivat tehdä valtio ja yhtiöt yhdessä. Rahoittaahan valtio muhkeilla summilla luonnonsuojelualueidenkin lunastamista. Tässä olisi kyse ihmistensuojelusta, tai siitä paljon puhutusta maaseudun elävänä pitämisestä.

Lainsäätäjä voisi halutessaan velvoittaa verkkoyhtiöt laittamaan voitoistaan sivuun ”sähkökatko-optioita”. Niillä lisättäisiin paukkuja kunnossapitoon ja raivaukseen sekä vikojen nopeampaan korjaamiseen.

Realistisin vaihtoehto on, että verkkoyhtiöt ja alati kaupunkilaistuvat metsänomistajat pakotetaan etsimään yhteisymmärrys, kuinka johtokatujen reuna-alueita hoidetaan nykyistä paljon paremmin.

Energiamarkkinaviraston edustaja vakuutti (Taloussanomat 3.1.), ettei sähköntoimitusten laadun heikkenemistä ole havaittu. Niin että Hauholla hiljaa! Kyllä viranomainen tietää, mitä teidän tulee sietää!

Sähköongelmien ”syy” on laaja ja talvinen maa. Suomi on Suomi, vaikka voissa paistais. Ja paistaishan sitä, kun vaan olis sitä sähköä.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic