Kolumnit Uutiset

KUKA TÄLLAISTA ILOKSEEN LUKEE?!

TOIVOTTAVASTI SIELLÄ EI OLE KOVIN PALJON SELLAISIA LUKIJOITA, JOIDEN SILMISSÄ TÄLLAINEN TEKSTI NÄYTTÄÄ IHAN NORMAALILTA.

Jos on, kertoo se siitä, että typograafiseenkin ÖYKKÄRÖINTIIN aletaan hälyttävästi turtua.

Kun netin keskustelupalstoilla kirjoittaja pelkää äänensä häipyvän monovastaanotossa lähes kuulumattomiin, hän ottaa megafonikseen tikkukirjaimet.

On aivan liian helppoa napsauttaa päälle CAPS LOCK. Toista oli mekaanisten kirjoituskoneiden aikaan. Jos nykykirjoittajan vasen pikkurilli joutuisi painamaan yhtä työläästi näppäintä, ehtisi se pahin vimmakin laantua.

Nyt olemme talitintti-ilmiön äärellä: mitä kovempi on ympäristön mökä, sitä kovempaa joutuvat tinttikoiraat laulamaan. TITITYY, PERKELE!

Maailman kuuluisin äänekäs visertäjä juuri nyt on tietenkin Mr.D. Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla onkin pahanlaatuinen Twitter-ripuli.

– OIKEUDESSA TAVATAAN, KANSAMME TURVALLISUUS ON VAAKALAUDALLA! (Noin esimerkiksi.)

Onneksi Trump ei sentään aina käytä tikkukirjaimia yhtä inflatorisesti. Enemmän hän parkaisee yksittäisiä sanoja. Hitti on tietenkin FAKE NEWS, VALEUUTISET.

Aina kirjoitetaan Trumpista, keksikää jo jotain muuta! siellä joku parkaisee.

Niin kirjoitetaan. Vaikka joka ikinen päivä. Tyylittömyyden lisäksi on todellakin kirjoitettava tosiasioiden vääristelyistä, holtittomuksista, epäjohdonmukaisuuksista, eritoten niistä.

Journalismin tutkija Jay Rosen kirjoitti hiljattain olevansa eri mieltä niiden kanssa, jotka neuvovat yksinkertaisesti jättämään Trumpin twiitit huomiotta. Eivät ne ole “vain twiittejä” vaan ison instituution julkisia kannanottoja ja lausuntoja.

Olivat ne kuinka höynähtäneen oloisia tahansa, on niihin suhtauduttava myös vakavasti. Kerran pari kuukaudessa twiittaava oma presidenttimmekin tekee niin, vaikka viime viikolla vitsaili, etteivät hänen sormensa pelaa ollenkaan samaan malliin.

Viikonloppuna turvallisuuskonferenssissa presidentti Sauli Niinistö heitti toisen laittamattoman tokaisun Yhdysvaltain ja Venäjän tulevista neuvotteluista: “Merkit ovat sen tyyppisiä, että keskustellaan isoin kirjaiminkin.”

Julkinen aggressio myös vie arvovaltaa. Hyvä vanha kanssakäymisen sääntö on jokaisen “keskustelijan” syytä muistaa.