Kolumnit Uutiset

Kuka uskaltaa jättää ensimmäisenä kiven heittämättä?

Kirstulaan suunniteltu suuri autokaupan keskus ei ole ollut esillä kuin nelisen vuotta. Monesta muustakin varmaan tuntuu, että asiaa on vatvottu jo ikuisesti ja syvään kyllästymiseen saakka.

Olen saanut seurata asiaa lähinnä vain sivusta. Muistan kuitenkin hyvin ensimmäisen suuren tiedotustilaisuuden, joka oli lokakuussa vuonna 2010. Aika monella suulla sanottiin, että oho, onpa isoa, mutta isoa kalaahan kannattaa pyytää, vaikka sitä ei ikinä saataisikaan.

Sunny Car Centeriä vauhdittamaan oli palkattu autoalalla meriittinsä hankkinut Esko Kiesi. Hankkeen henkilöitymäksi muodostuneen toimitusjohtaja Markku Ritaluoman lisäksi pöydän takana olivat ainakin apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ja silloisen Kehittämiskeskus Oy Hämeen toimitusjohtaja Heikki Hietanen. Jälkimmäiset tunnen tolkun miehiksi, joten oletin, että nyt on esillä asiallista asiaa.

Audimiehenä parhaiten tunnettu Kiesi on nyttemmin ilmeisesti kadonnut kuvioista. On pakko sanoa ”ilmeisesti”, koska tässä asiassa ei varmaa totuutta ole ilmeisesti mistään asiasta.

Peruskysymys on kuulunut: miksi rakentaa Euroopan suurin autokauppa keskellä syvenevää taantumaa Suomen pienille automarkkinoille? Lilliputtivaltioissakin on isommat automarkkinat kuin Ladan ja Corollan jälkeen vasta pikkuhiljaa Kialla ajamaan opettelevassa Suomessa. Nyt ei keskustella kuitenkaan siitä.

Hämeenlinnan yllä velloo vertaansa vailla oleva syytösten, epäilysten ja uskomusten verkko, josta ei ole kukaan pitkään aikaan ottanut selvää.

En suin surminkaan toista tässä, kuka syyttää, ketä ja mistä. Myös raportointi koko vyyhdestä on kääntynyt rajusti itseään vastaan. Vaikka ääneen on lehden palstoilla päästetty kaikki olennaiset kiistan osapuolet, sataa syytöksiä myös toimitukseen. Ihan kuin asioista olisi pitänyt olla kertomatta. Siitähän se meteli vasta olisi noussut.

On surullista ja masentavaa, että sittenkin keskimäärin asialliset ja järkevät kunnallispoliitikot ovat lähteneet täysin asiattomia sävyjä saaneeseen loanheittokilpailuun.

Kuka uskaltaa jättää ensimmäisenä kiven heittämättä ja tunnustaa, että nyt on peli mennyt liian pitkälle? Kaupunkilaisilla on oikeus vaatia päättäjiltään asiallisuutta.

Kaupungin johto, niin virka- kuin luottamusmiehetkin ovat sanoneet, että kaupunki voi vain hyötyä Sunny Car Centeristä. Se ei valitettavasti pidä paikkaansa. Imagotappio on ollut jo melkoinen. Jotenkin sitä toivoisi, että Hämeenlinna tunnettaisiin vaikka mistä muusta asiasta tahansa.

Jos jotakuta pitää jostakin epäillä, niin ensimmäiseksi niitä, jotka huutavat suu vaahdossa olevansa varmasti oikeassa. Raskauttavin tunnustus saadaan siltä, joka väittää tietävänsä kaiken.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic