fbpx
Uutiset

Kuka uskaltaa mennä naimisiin kukon vuonna?

Kukko on kiinalaisen horoskoopin mukaan romanttinen eläin, mutta tänä kukon vuonna Kiinassa ei häitä juuri tanssita.

– Lesken vuosi, vastaavat yhteen ääneen Paris-nimisessä häästudiossa istuskelevat Feng Jun, 35, ja Zhou Chun, 28, kun kysytään, miksi he menivät naimisiin nippa nappa ennen perinteistä häiden ruuhka-aikaa – kiinalaista uutta vuotta.

Uunituore aviomies Feng tosin painottaa, ettei hän juuri taikauskosta piittaa, mutta miehen vanhemmat sitäkin enemmän. Niin tai näin, mutta pari valitsi hääpäivänsä silti perinteisten, onnea tuovien numeroiden mukaan.

Kiinalaisesta kuukalenterista laskettuna lesken vuosi sattuu kohdalle silloin, kun kevään saapumispäivä tulee ennen kevätjuhlaa eli kiinalaista uutta vuotta. Tuona vuonna kevät jää siis saapumatta.

Jos kevättä ei ole, ei verso muukaan hyvä. Eivät lapset eivätkä onnelliset avioliitot.

Onnen kalaa ja papatteja

Vanhasta uuteen siirtyminen on henkien maailmassa kriittinen ajanjakso. Silloin on hyvä varmistaa, ettei paha pääse valloilleen.

– Kiinalaiseen uuteen vuoteen liittyy paljon tabuja ja uskomuksia, toteaa Kiinan muinaisfilosofian tutkija Li Shangdongin yliopistosta.

– Huonoa onnea esille manaavia sanoja, kuten “kuollut” tai “sairas”, ei saa lausua eikä vettä heittää ulos talosta, koska se vie talon onnen mennessään. Aattona valvotaan valot päällä koko yö. Se tietää kirkasta uutta vuotta.

Myös uuden vuoden ruokaan liittyy symboliikkaa. Kala tuo rikkautta ja onnea, pitkät nuudelit pitkää ikää. Kananmunat ja siemenet hedelmällisyyttä ja lapsia.

Kiinalaiset uskovat, että pahan voi karkottaa punaisella, onnen värillä. Niinpä uutena vuotena pukeudutaan punaiseen ja koti täytetään punaisilla lyhdyillä, chileillä ja kalligrafialla.

Uuden vuoden ilotulitusraketit ajavat saman asian. Pahat ja pedot pysyvät taatusti kaukana, kun kadun pikkulapset paukuttelevat papattejaan aamusta iltaan.

Kilpikonnan luut ja puhelimet

Uuden vuoden kynnyksellä kiinalaiset temppelit täyttyvät hyvän onnen pyytäjistä ja temppelikadut kaikenkarvaisista ennustajista.

Jo tuhansia vuosia sitten keisareiden hoviennustajat katsoivat kilpikonnien luista, milloin on hyvä aloittaa sota, milloin voidaan pitää merkittävä kokous tai milloin on otollinen aika mennä naimisiin.

Kulttuurivallankumouksen aikana Mao yritti kitkeä ennustamisen tuomitsemalla sen vanhaksi ja takapajuiseksi uskomukseksi. Nyt rahatalouden jyllätessä ennustusbisnes on voimissaan ja palaa uudenlaisella liekillä.

Niin kommunistisen puolueen jäsenet kuin bisnesmiehetkin jonottavat kilpaa maan kuuluisimpien ennustajien vastaanotolle. Tavallinen kansa käyttää kilpikonnanluiden sijasta puhelinta. Kaupalliset puhelinpalvelut kertovat helposti ja nopeasti koiralle, apinalle tai lohikäärmeelle, mitä kukon vuosi tuo tullessaan.

Nina Jaatinen

Menot