Uutiset

Kuka vastaa levähdyspaikkojen siisteydestä?

Lukijamme törmäsi viime viikonloppuna 12-tien levähdyspaikalla Lammilla tyrmistyttävän siivottomaan näkyyn. Muovikasseihin sullottu talousjäte oli levitelty pitkin ja poikin. Lukijaa ihmetyttää, kuka jätteitään levähdyspaikkoihin ympäri Suomen kuskaa ja kuka niiden siivoamisesta ja valvonnasta oikein vastaa?

Hämeen tieverkon ylläpidosta vastaa Uudenmaan ely-keskus, joka on kilpailuttanut urakat. 12-tien kunnossapito on YIT Rakennus Oy:n urakka.

Oletteko tietoisia Lammin levähdyspaikan roskaongelmasta, työmaapäällikkö Jukka Anttila?

– Ongelma on tiedossa valitettavan hyvin. Muutama viikko sitten tien toisella puolen oleva rakennus oli kattoaan myöten täynnä pesukoneita.

– Kyse on vuosia jatkuneesta rikollisesta toiminnasta. Nämä ovat ympäristörikoksia. Roskaaja ei ole kukaan yksittäinen henkilö, vaan ihmiset käyttävät näitä yleisinä kaatopaikkoinaan.

Eikö asialle ole mitään tehtävissä?

– Keinot ovat vähissä, mutta juuri eilen meillä oli työmaakokous, jossa pohdittiin, että puustoa pitäisi kaataa pois. Nyt tien toisen puolen paikka on vähän suojassa katseilta. Ely-keskuksen kanssa on jo pohdittu myös rakennusten purkamista kokonaan. Se olisi kurjaa kaikkien kannalta.

– Mutta ei tässä kameravalvonta tai paljon muukaan auttaisi, koska toiminta on pimeään aikaan tapahtuvaa. Tekijät pitäisi saada itse teosta kiinni, jotta heidät saataisiin vastuuseen.

Kuinka usein kierrätte tarkkailemassa levähdyspaikkoja?

– Kerran viikossa. Toki reagoimme ilmoituksiin, joita tulee paljon Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjan kautta ja ihan suorina soittoina.

Kuka siivoamisen maksaa?

– Veronmaksajat maksavat viulut näistä ympäristörikoksista, jotka ovat meille lisätöitä. Sopimukseemme kuuluu normaali roskiksien tyhjentäminen ja kunnossapito.

Osaatko sanoa, mikä ajaa ihmiset dumppaamaan jätteensä juuri levähdysalueille?

– Ihmiset tietävät, että roskat siivotaan niiltä pois. Esimerkiksi moottoritien levähdyspaikat Viralassa ja Hattulassa ovat olleet todella kamalassa kunnossa viime aikoina. Sieltä löytyy kaikkea autonrenkaista ja jääkaapeista lähtien. Valitettavaa, mutta totta. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020