Kolumnit Uutiset

Kukaan ei ole tunteeton – ei edes ope

@hameensanomat.fi

Se joka haluaa olla yläkoulun opettaja, nostaa käden pystyyn!

Veikkaan, ettei käsiä juuri nouse.

Ilokseni olen kuitenkin kuullut, että moni yläkoululaisten opettaja nauttii työstään. He pitävät pahimmassa murrosiässä rypeviä nuoria ihanina ja aitoina.

Wow, wow, wow! Joku välittää finninaamaisesta vittuilijasta ja haluaa vielä opettaa hänelle asioita.

Netissä on levinnyt kulovalkean tavoin videoita lahtelaisesta opettajasta. Täytyy myöntää, että katsoin yhtä klippiä vähän aikaa. Siinä opettaja menettää täysin malttinsa. Överiksi menee ja rankasti. Katsellessa tekisi mieli huutaa opettajalle, että poistu nyt jo hyvä ihminen luokasta! Hae apua!

Valitettavasti videolle ei ole kuitenkaan tallennettu, mitä luokan tunneilla on tähän mennessä tapahtunut. Kuinka paljon oppilaat ovat tietoisesti provosoineet opettajaa? Kuinka paljon on ärsytetty, kun on tiedetty opettajan pinnan kilahtavan katki jossakin kohdassa.

Tulee vähän omat yläkouluajat mieleen. Kyllä silloin ihan tietoisesti ärsytettiin helposti syttyviä opettajia. Silloin ei vain ollut kännyköitä, joilla tallentaa tilanne. Tilanteet olivat julmia ihmiskokeita, jotka päättyivät yleensä siihen, että ope huusi ja oppilaat hiljenivät.

Pidemmälle ei uskallettu mennä, sillä jonkin sortin kunnioitusta oli ilmassa.

Nyt Suomessa pohditaan, saako opettaja korottaa ääntään.

OAJ:n kanta on, että opettajan pitää pysyä ”aikuisena” tilanteessa kuin tilanteessa.

Pitäisi esittää kysymys, kuinka paljon huonoa käytöstä oppilailta pitää sietää. Missä menee raja? Tätä pohtii muun muassa Helsingin Sanomien mielipidekirjoittaja, joka kertoo kuulleensa oppilailta haukkuja vuosikausia.

Hyvät käytöstavat ovat kadoksissa. Erikoista on, että viranhaltijoilta, kuten opettajilta ja poliiseilta edellytetään tietynlaista hyvää käytöstä, mutta muut voivat käyttäytyä miten huvittaa.

Jotain myötätuntoa soisi opettajillekin, jotka ovat ihmisiä siinä kuin muutkin. Kaikkea ei aina pysty ottamaan vastaan. Silloin pitää viheltää peli poikki. Sen voi tehdä monella tavalla.

Taloudellisesti tiukkoinakin aikoina työt pitäisi järjestää niin hyvin, että työssä jaksaa. Monella työpaikalla työskennellään äärirajoilla, ja silloin ylilyöntejä tapahtuu. Itsehillintä pettää, eikä itseään voi enää kontrolloida. Ääritilanteisiin ei pitäisi joutua, ei edes open.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic