fbpx
Uutiset

Kukahan sen päätösvallan vie

Valtuutetut ja muu luottamusväki silloin tällöin valittaa ja pitää pahana, että lehdistö menee kirjoittamaan kunnassa valmistelussa olevista, keskeneräisistä asioista.

Nämä hyväkkäät väittävät, että lehtimiehet ovat muka päättäneet asioista valmisteluvaiheessa eli ennen kuin mitään päätöksiä on tehty. Että lehdet muka olisivat vieneet päättäjiltä päätösvallan.

Väite on lapsellinen, sillä autamme kuntaa tiedottamisessa ja kuntalaisia tiedon saamisessa. Kunnallislaki kun edellyttää, että kunta ja viranhaltijat tiedottavat valmistelussa olevista asioista.

Lain tarkoitus on vahvistaa kunnallista demokratiaa ja kuntalaisten osallistumista heitä koskevien asioiden valmistelussa.

Yhä on silti sellaisiakin päättäjiä, joiden mielestä lehden ei pitäisi kertoa vaikkapa suunnitelmista lakkauttaa koulu. Kuntalaisethan voivat älähtää, ennen kuin lopullinen päätös on tehty. Tämä on tietysti vastoin kunnallislain henkeä ja tarkoitusta.

Lehdistön tarkoitus on antaa kuntalaisille tietoa, jonka avulla he voivat toteuttaa heille kuuluvan osan kunnallista demokratiaa.

Miten he voivat ottaa kantaa, keskustella ja tarvittaessa protestoida, yrittää kääntää päättäjien pään, jos he eivät saa mistään ilveestä tietää ennen lopullisia päätöksiä, mitä kunnassa on tekeillä.

Äärettömän harva kuntalainen käy netissä tai kirjastossa lukemassa kuntansa päättävien elinten esityslistoja ennen kokouksia.

Useimmat tyytyvät lukemaan aamun lehdestä, että kappas vain, meidän kunnassamme on uusi vanhustentalo suunnitteilla, koulu taitaa mennä remonttiin, linja-auton reittiä aiotaan muuttaa ja puistoa nipistää sairaalan parkkipaikan laajennuksen tieltä. (Esimerkit olen ottanut täysin omasta pipostani.)

Läheskään aina nämä pienet ja isommatkaan uutiset eivät vie lukijan aamukahvia väärään kurkkuun. Sitten on aiheita, jotka aina nostattavat myrskyn vähintään vesilasissa. Parhaassa tapauksessa syntyy kansanliike hyvä asian puolesta tai huonoa vastaan.

Toimittaja kirjoittaa aina ennen päätöstä julkaisemassaan ennakkouutisessa, että näin käy vain, jos valtuusto tai muu kunnan elin niin päättää. Toimittaja kyllä tietää huonot ennustajan lahjansa. Hyvin usein ennakoitu päätös kääntyy päättäjien käsissä aivan toiseksi.

Kaikessa tässä vain korostuu luottamushenkilöiden valta ja vastuu päätöksenteossa. Sen jälkeen kun hän on päätöksensä tehnyt, ei asiaan ole nokan koputtamista.

Ei päätösvaltaa vie kunnallisilta päättäjiltä toimittaja. Kyllä sen vie yhä kuntalainen, joka ei enää äänestä huonoja päätöksiä tehnyttä luottamushenkilöä seuraavissa vaaleissa.

Menot