fbpx
Uutiset

Kukkakaalipirtelö-Anita tuntee armeijan ja suomalaisen ruoan tuotannon

Torstaina 60 vuotta täyttävä Lännen Median politiikan toimittaja Anita Simola ei arvannut, että hänen tekemänsä puolustusministerin haastattelu nousee kansainväliseksi uutiseksi.
Toimittajan työtä Anita Simola haluaa jatkaa niin pitkään, kun polvet kestävät. Eläkepäivinä sukurakkaan toimittajan kynästä voi syntyä kirja Simolan suvun vaiheista sodanjälkeisessä Suomessa. Kuva: Joel Maisalmi
Toimittajan työtä Anita Simola haluaa jatkaa niin pitkään, kun polvet kestävät. Eläkepäivinä sukurakkaan toimittajan kynästä voi syntyä kirja Simolan suvun vaiheista sodanjälkeisessä Suomessa. Kuva: Joel Maisalmi

Edellisen hallituksen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei olisi tarkemmin voinut valita, kenelle toimittajalle hän antoi kohulausunnon armeijan kasvisruokapäiväkokeilusta.

Lännen Median toimittaja Anita Simola tiesi, että siitä tulee vetävä otsikko verkkojuttuun, mutta että sitä siteerataan ulkomailla Reutersia ja Kiinaa myöten. Suomen puolustusministeri: Armeija ei marssi kukkakaalipirtelöllä eikä linssikeitolla.

Torstaina 60 vuotta täyttävä Simola hankkii uutisensa useimmiten puolustusvoimista ja suomalaisesta ruoan tuotannosta. Mikäpä sen paremmin sopisi Lahden Hennalan varuskunnassa varhaislapsuutensa viettäneelle upseerin tyttärelle, joka asuu maaseudulla Hollolassa vanhempiensa mailla.

Toimittajan työstä ainekirjoituksesta pitänyt Anita Simola kiinnostui jo varhaisteininä, kun hän yhdessä serkkunsa kanssa alkoi julkaista Simolan suvun uutisista kertovaa lehteä. Työura oikeassa lehdessä alkoi Etelä-Suomen Sanomissa ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä syksynä 1978.

Simola uskoo, että toimeliaisuus ja uteliaisuus ratkaisivat työn saannin. Sellainen hän on edelleenkin. Siinä missä kollega saa hädin tuskin valmiiksi uutisjutun, Simola on jo kirjoittanut aiheesta laajan näkökulma-artikkelin.

Ministeriössä töissä

Lahden valtalehdessä Anita Simola viihtyi opiskelujen lomassa kolmisen vuotta, mutta parhaimman oppinsa puolustusministerin kasvisruokahaastatteluun hän sai pääkallokorttelissa puolustusministeriössä. Hän työskenteli siellä tiedotuspäällikön apulaisena 1982–83.

Siinä tutuksi tuli niin ministeriön sisäinen viestintä henkilökuntalehtineen kuin myös ulkoinen viestintä ja suomalaisten rauhanturvaajien lähteminen Libanoniin.

– Siellä oppi, miten valtion hallinto toimii. Nykyaikana on vaikea kuvitella, että siihen aikaan puolustusministeriön tiedotusta hoiti vain kaksi henkilöä.

Politiikka arvelutti aluksi

Aamulehden Helsingin-toimitukseen Anita Simolan veti vuonna 1983 halu päästä uutistoimittajaksi edelläkävijän maineessa olleeseen lehteen ja valtakunnallisten uutisten tekijäksi. Maija Siikalan johtamassa toimituksessa hän keskittyi vähitellen muun muassa talousaiheisiin.

– Maija pyysi minua politiikan toimittajaksi, mutta ajattelin, että sitä eivät hermot kestäisi ja verenpaine nousisi, Simola sanoo.

Päivänpolitiikan sijaan omaksi erikoisalaksi tulivat puolustuspolitiikka ja maatalous. Simola seurasi läheltä Hornet-hävittäjien hankintaa 1992.

– Vaikka oli syvä lama-aika, itsenäisestä puolustuksesta pystyttiin huolehtimaan.

Uutisten metsästäjä

Usean lehden yhteistoimitus tuli ensimmäistä kertaa tutuksi, kun Turun Sanomat ja Savon Sanomat löivät 1990-luvun loppupuolella Helsingin toimituksensa yhteen Aamulehden kanssa.

Se oli innokasta aikaa, jolloin toimitusten itse hankkimat uutiset olivat arvossaan. Simolan kynästä syntyi skuuppeja muun muassa siitä, että Suomen ja Ruotsin puolustus täyttää kirkkaasti Nato-kriteerit.

Tunnustuksena omasta uutistyöstä Anita Simola sai loppiaisena 1999 Aamulehden Sulka hattuun -palkinnon.

Täysipäiväinen politiikan toimittaja Simolasta tuli 2007, kun Alma Media perusti viidelle maakuntalehdelleen oman yhteistoimituksen. Hän viihtyy eduskunnan kuppilassa kansanedustajien parissa ja monesti tuomisena on uusi näkökulma tai uutinen nykyisiin Lännen Median sanomalehtiin.

Anita Simola

Politiikan toimittaja Lännen Median Helsingin toimituksessa.

Syntynyt 24.10.1959 Lahdessa.

Aamulehden ja sen yhteistoimitusten palveluksessa Helsingissä vuodesta 1983 lähtien.

Perheeseen kuuluu aikuinen tytär. Esikoispoika menehtyi 6-vuotiaana.

Harrastukset: Luonto sekä puutarhan ja metsän hoito. Huolissaan siitä, että jotkut sekoittavat puutarhan hansaruusun kurttulehtiruusuun, joka pitäisi vieraslajina lain mukaan hävittää.

Lempiruoka: Voileivät, joiden päällä juustoa ja leikkeleitä. Kalat.

Tätä et tiennyt: Osaa pikakirjoituksen.

Ei pidä 60-vuotisjuhlia, koska järjesti viime keväänä tyttären isot ylioppilasjuhlat.

Menot