Uutiset

Kukkakauppa pärjää laadulla ja erikoistumalla

Parolan Kukkakaupan yrittäjällä Aniitta Salmella on vastaus valmiina, kun häneltä kysyy, miten perinteinen kukkakauppa pärjää markettien ja isojen puutarhamyymälöiden puristuksessa.

-Minun mielestäni me emme kilpaile samoista asiakkaista. Meiltä tullaan ostamaan erikoistuotteita, kuten kukkalaitteita ja sidottuja kimppuja sekä koristeltuja ruukkukukkia, Salmi sanoo.

Hänellä on menossa liikkeen yrittäjänä nyt 18. vuosi, ja hän kertoo, että alkuvuodet opettivat alasta paljon.

-Kun ostimme puolisoni kanssa tämän, oli lama ja kysyntä hiipui. Sitten tuli Tiiriö, ja sekin näkyi notkahduksena, mutta kaikesta on selvitty. Meillä on paljon vakioasiakkaita, jotka arvostavat palvelua ja laatua, hän sanoo.


Myymälätila entistä isompi

Yrittäjän arkea kuvaa se, että Salmi on paiskinut nyt kolme viikkoa töitä ilman ainuttakaan vapaapäivää, sillä liike on muuttanut uusiin tiloihin.

Muuttomatka tosin ei ole ollut pitkä, sillä liike siirtyi K-marketin kiinteistöstä naapuriin eli Nordean entisen pankkisalin paikalle. Viralliset avajaiset uudessa paikassa järjestetään tänään perjantaina.

Uusi liiketila on 25 neliötä entistä suurempi, ja se on hyödynnetty myymälän puolella. Varastotilat ovat suunnilleen saman kokoiset kuin ennen, tosin kylmiö on myös isompi kuin vanhassa paikassa.

-Tämä tuntuu nyt todella isolta, mutta eiköhän tähän totu pian. Se on vielä mietinnässä, miten ulkokukat myöhemmin keväällä asetetaan esille. Ne voisivat olla heti ikkunoiden ulkopuolella, Salmi suunnittelee.


Loppuviikolla vilkastuu

Hänen lisäkseen kukkakaupassa työskentelee Taina Mäkinen, joka on töissä useimmiten loppuviikolla ja tekee myös Salmen vapaapäivät.

-Viikot ovat sellaisia, että loppuviikosta on enemmän asiakkaita. Viikonloppuisin on juhlia, joihin tilataan kukkalaitteita, ja ihmiset ostavat myös kotiin kukkia useimmiten loppuviikolla, Salmi kertoo.

Kukkakaupat elävät sesongeittain, esimerkiksi nyt esillä on kevätkukkia, kuten esikoita ja orvokkeja. Kysyntä arvioidaan edellisen vuoden perusteella, mutta aina jotakin jää yli.

-Tämä kevät onkin erikoinen, kun juhlia on viikon välein, ensin pääsiäinen, sitten vappu ja äitienpäivä, Salmi ja Mäkinen miettivät.

Parolan Kukkakauppa on perustettu vuonna 1949, ja Aniitta Salmi osti sen vuonna 1994 yhdessä puolisonsa Mikan kanssa. Mika Salmella on viherrakennusliike.

Anitta Salmi kertoo, että hän aikoo myöhemmin lisätä myymälänsä lahjatavaravalikoimaa. Sellaiselle on kysyntää, sillä Parolassa ei ole alan erikoisliikettä. (HäSa)

Menot