Uutiset

Kulisseissa heitellään jo nimiä

Suurimmissa puolueissa vaaliapparaatti pyörii jo täydellä teholla syksyn kunnallisvaaleja varten.

Esimerkiksi Hämeenlinnan kokoomus on varautunut julkistamaan ensimmäiset ehdokasnimensä vielä tässä kuussa.

-Kunnallisjärjestö kokoontuu maaliskuun lopulla ja listalla on suunnitelman mukaisesti ehdokkaiden nimeäminen. Maanantaina valmistelutyöryhmä päättää, esittääkö se ensimmäisiä nimeämisiä jo nyt. Voi toki myös olla, että sitä viedään vähän eteenpäin, kertoo Hämeenlinnan kunnallisjärjestön vaalipäällikkö Keijo Suomalainen (kok.).

Myös keskusta ja perussuomalaiset aikovat nimetä ensimmäisiä ehdokkaitaan vielä kevään kuluessa.

-Toivomus on asetettu nimenomaan niin, että ehdokkaita nimettäisiin jo pitkin kevättä ja alkusyksyä, kesällähän kokouksia ei yleensä pidetä. Tarkoitus on, että keväällä ensimmäiset jo virallisesti nimetään, kertoo Etelä-Hämeen keskustan toiminnanjohtaja Matti Kaunisto.

-Kunhan ehdokkaita on saatu määrätyn verran, tarkoitus on kevään korvalla julkistaa ehdokkaita, kertoo myös perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja Antero Niemelä.

Hämeen sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Raimo Turunen uskoo, että osa nimistä julkistetaan viimeistään alkukesästä.

-Suostumuksia on saatu ihan hyvin. Uskon, että kunnallisjärjestöt katsovat tilannetta kesäkuussa ja ne, jotka ovat suostumuksensa jo antaneet, nimetään silloin. Loput jätetään syksyyn, Turunen sanoo.

Alueellisia kiintiöitä

SDP, kokoomus ja keskusta tavoittelevat vaaleissa täysiä listoja, kun taas perussuomalaiset lähtevät vaaleihin hieman vaatimattomammin pyrkimyksin.

-Ei meillä nyt sentään täysiä listoja ole mielessä. Tässä meidän alueella me pyritään 25-30 ehdokkaaseen, Niemelä kertoo.

Uutena aluevaltauksena perussuomalaiset pyrkivät nyt myös Hattulan valtuustoon.

Vuonna 2008 puolueet jyvittivät ehdokaspaikkoja Hämeenlinnassa siten, että jokaisesta liitoskunnasta oli tarjolla riittävästi ehdokkaita. Ainakin kokoomus jatkaa samalla linjalla myös näissä vaaleissa.

-Kiintiöpaikkoja on jaettu kunkin kaupunginosan äänioikeutettujen ja puolueen paikalliskannatuksen suhteessa, Suomalainen toteaa.

SDP:ssä puolueosastot ovat perinteisesti saaneet oman ehdokaskiintiönsä

-Minulla on se käsitys, ettei siinä ole enää muuta tavoitteena kuin saada se 88 nimeä Hämeenlinnasta, Turunen sanoo.

Keskustassa kunnallisjärjestö päättää mahdollisesta paikkojen jyvityksestä.

-Voisin kuvitella, että kantakaupungin puolelta yritetään saada enemmän ehdokkaita kuin viime vaaleissa, Kaunisto sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020