Uutiset

Kulissit kuntoon Pohjois-Korean nuorelle johtajalle

Maailman sulkeutunein maa osaa yllättää.

Kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmoitti puoluekokouksen koollekutsumisesta, oli ensimmäinen kysymys maan rajojen ulkopuolella: miksi? Edellisestä kerrasta oli nimittäin vierähtänyt 36 vuotta.

Perjantaina tämä näytelmä yhtä kaikki alkaa. Neljä tai viisi päivää Pohjois-Korean kommunistisen työväenpuolueen kokousedustajat kiittelevät johdon viisautta, ydinohjelman tiedemiesten neroutta ja armeijan kenraalien valppautta.

Siinä sivussa puolueelle valitaan keskuskomitea, joka puolestaan valitsee politbyroon ja ensimmäisen sihteerin eli puoluejohtajan.

YLEISEN SELITYS puoluekokouksen pitämiselle on, että nuori Kim haluaa lujittaa valtansa.

Maan edellinen johtaja, Kim Jong-unin isä Kim Jong-il kuoli yllättäen joulukuussa 2011. Tuleva johtaja oli kyllä edellisenä vuonna ehditty esitellä alamaisille, mutta kunnon myyttiä ei hänen kunniakseen oltu vielä ehditty rakennella.

Kim Jong-un on syntynyt joko vuonna 1983 tai 1984. Näin nuori johtaja ei ole ongelmaton konfutselaista senioriteettia arvostavassa maassa.

Neljä ja puoli vuotta on Kim Jong-un paiskinut töitä vahvistaakseen auktoriteettiaan. Vastaan hangoitelleet on siirretty syrjään, eivätkä menetelmät aina ole olleet oikeusvaltion kauneimpien periaatteiden mukaisia. Esimerkiksi Kimin eno Jang Song-thaek ja puolustusministeri Hyon Yong-chol saivat maksaa hengellään ”virheistään”.

Kim Jong-unin isä Kim Jong-il ei pitänyt ensimmäistäkään puoluekokousta. Hän hallitsi armeijan avulla. Pohjois-Koreassa oli 1990-luvulla ankara nälänhätä, mutta armeijalle riitti leipää ja aseita. Ensimmäisen ydinkokeen rutiköyhä maa teki vuonna 2006.

Nykyinen johtaja on tosin marsalkka ja armeijan ylipäällikkö, mutta hän näyttää tukeutuvan isoisänsä Kim Il-sungin tavoin enemmän puoluekoneistoon. Toki kenraalitkin on pidetty tyytyväisinä aseohjelmien avulla.

ISOISÄ KIM IL-SUNGIIN yhdistettiin termi ’juche-aate’, joka tarkoitti kommunismin ja omavaraisuuden yhdistämistä. Isä Kim Jong-il tunnetaan sanaparista ’armeija ensin’.

Kim Jung-un puolestaan on kehitellyt termin ’byungjin’, joka tarkoittaa sitä, että talousuudistuksia ja ydinaseohjelmaa voidaan viedä eteenpäin yhtä aikaa. Washington Post lyhentää sen sanoihin ’aseita ja voita’.

Puoluekokous saanee hyväksyttäväkseen Kim Jong-unin suunnitelman talouden varovaisesta uudistumisesta. Siihen kuuluu Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan uudenlainen johtosysteemi, jossa valtionyhtiöille annetaan mahdollisuus täyttää osa tavoitteistaan pienimuotoisella yksityisyritteliäisyydellä.

EDELLYTYKSET pohjoiskorealaisten elintason kohentamiseen eivät ole parhaat mahdolliset. YK asetti Pohjois-Korealle tähän asti tiukimmat pakotteet tammikuussa tehdyn, järjestyksessä neljännen ydinkokeen jälkeen.

Asiaa eivät parantaneet ulkovaltojen silmissä Pohjois-Korean kolme koetta pitkän kantaman ohjuksilla, vaikka niiden kaikkien uskotaankin epäonnistuneen.

Jos Pohjois-Korean liittolainen Kiina liittyy lupaustensa mukaisesti pakoterintamaan, käy Pohjois-Korean tulovirta olemattomiin. Kimin vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä, sillä ilman aseita ja pelkoa ei ole myöskään valtaa.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic