Uutiset

Kuljetusalan ammattiliitot pohtivat yhdistymistä – uusi yhteistyö alkoi ja sulautuminen on vaihtoehto

SAK-laiset kuljetusalan ammattiliitot kokoavat voimiaan ja saattavat yhdistyä jopa yhdeksi ammattiliitoksi

– Yhdistyminen on yksi vaihtoehto, sitä ei ole suljettu pois, Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting kertoo Lännen Medialle.

Kuljetusalan ammattiliitot ovat tänään perustaneet Kuljetusliitot KL -nimisen järjestön. Siinä ovat mukana Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU, Suomen Merimies-Unioni SMU, Veturimiesten liitto VML ja Rautatievirkamiesliitto RVL.

Simo Zitting aloittaa Kuljetusliittojen puheenjohtajana.

– Yhdistyminen yhdeksi liitoksi riippuu nyt siitä, miten me näemme tulevaisuuden ja miten tämä tästä muotoutuu. Näin kaikki liitot ovat avoimesti todenneet.

Toveria ei jätetä -sopimusta vahvistetaan

Maa- meri- ja rautatieliikenteen yhteistyön tehostamisessa on Zittingin mukaan suurta painoarvoa. Jos syntyy yksi yhteinen ammattiliitto, painoarvo vain kasvaa.

– Toveria ei jätetä -sopimus on jo nyt, eli meidän tavoitteena on, että kukin liitto pääsee tes-kierroksilta sopimuksien kanssa pois. Tätä pyritään nyt vielä vahvistamaan.

Tällä hetkellä jokainen liitto neuvottelee työehtosopimukset erikseen.

Yli 50 000 jäsenen joukko

AKT:llä on tällä hetkellä reilut 30 000 maksavaa jäsentä, Posti- ja logistiikka-alalla reilut 10 000, Merimies-Unionilla noin 5 500 ja Veturimiesten liitolla ja Rautatievirkamiesliitolla yhteensä vajaat 2 000 maksavaa jäsentä.

Jos tämä joukko muodostaa yhden ammattiliiton jatkossa, sillä on yli 50 000 työntekijän vahvuus erittäin kriittisillä aloilla yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

– Mitä enemmän puhalletaan yhteiseen hiileen, sitä vahvempia ollaan, Zitting painottaa.

Kuljetusliitot KL:n tarkoituksena on edistää ja kehittää liittojen keskinäistä yhteistoimintaa sekä edunvalvonta- ja sopimustoimintaa.

Järjestön perustajina olevat liitot toimivat jo nyt yhteisissä toimitiloissa, mikä helpottaa tulevaa yhteistyötä.