Uutiset

Kulmapöydässä Heikki Hietanen

Kiekkokausi käyntiin taas suurin odotuksin

Jääkiekkokausi 2005-2006 pyörähti käyntiin Tshekin Ceska Pojistovna Cupilla viime viikonvaihteessa. Kotimainen sarjakausi käynnistyy tänään, kun Järvenpään Haukat kohtaa Mestiksessä nuorten alle 20-vuotiaiden maajoukkueen. SM-liigan avauskierros pelataan ensi tiistaina. Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja, hämeenlinnalainen Heikki Hietanen vaikuttaa luottavaiselta kiekkokauden kynnyksellä.

SM-liiga on oma organisaationsa. Kumpi on Suomen jääkiekkoliiton lippulaiva, maajoukkue vai Mestis?
– Maajoukkue on koko suomalaisen jääkiekon lippulaiva. Mestis on liiton ykkössarja. Tärkeässä asemassa liiton toiminnassa ovat myös nuorten sarjat. Suomen runsaasta 60 000 lisenssipelaajasta noin 50 000 on alle 18-vuotiaita. Jääkiekkoliiton alaisuudessa pelataan kaudessa noin 36 000 ottelua.
Tshekin turnauksessa Suomi jäi viimeiseksi kerättyään kolmesta ottelusta yhden pisteen. Onko syytä huoleen?
– Maajoukkueen kasaamista häiritsi, kun pelaajien siirtyminen Pohjois-Amerikan NHL-kaukaloihin jäi viime tippaan. Tshekissä ei oltu matkassa parhaalla joukkueella. Maalinteko-ongelmat korostuivat, mutta muuten maajoukkueemme pelasi tasapäisesti.
Viime kaudella Suomen maajoukkueet jäivät mitalipelien ulkopuolelle nuorten arvoturnauksissa. Onko tulevaisuuden suunta laskeva?
– Jääkiekkoilussa on ainakin seitsemän maata, jotka voivat yltää eri ikäluokissa mitaleille. On epärealistista edellyttää, että Suomi olisi aina kolmen parhaan joukossa. Menestyminen arvoturnauksissa on usein pienestä kiinni.
Jalkapalloon verrattuna kansainvälinen seuratoiminta jääkiekkoilussa on vähäistä. Koetaanko tämä ongelmaksi?
– Pelejä on jo nyt siksi paljon, että jalkapallon Mestarien liigan kaltainen sarja häiritsisi kansallisten sarjojen toimintaa. Katsojia kiinnostaa enemmän kansalliset ottelut. Pelaajia ei haluta rasittaa liikaa. Euroopan kuuden parhaan maan mestarit kohtaavat viikonlopputurnauksessa tammikuussa. Muiden maiden mestarit ovat mukana Continental-cupissa.

Pohjois-Amerikan NHL:n laajentumisesta Eurooppaan on ollut aika ajoin puhetta. Onko tämä realistista?
– Euroopassa pääpaino on kansallisten sarjojen kehittämisessä. Eurooppalaisen liigan perustamisesta ollaan vielä kaukana.
Alkavalla kaudella Mestiksestä ei voi nousta SM-liigaan.Alentaako tämä sarjan kiinnostavuutta?
-Mestiksen kiinnostavuus on vuosi vuodelta kasvanut. Katsojamäärät ovat nousussa. Sarja on saanut näkyvyyttä myös televisiossa. Seuraava tasonmittaus SM-liigaan järjestetään keväällä 2007. Mestisseuroilla on nyt aikaa laittaa taloutensa kuntoon, jotta ne olisivat kelvollisia taistelemaan liigapaikasta.
Hyvinkään Ahmat luopui kesällä toisesta divisioonasta. Onko kyseessä yksittäistapaus vai johtuuko tämä tuskastumisesta siihen, että nousu ylemmille sarjatasoille on tehty vaikeaksi?
– Jääkiekon kalleus on tosiasia. Mestiksessä on vain muutamia seuroja, jotka havittelevat pääsyä ylemmälle sarjatasolle. Sama pätee Suomi-sarjaan ja toiseen divisioonaan. Alle tuhannen katsojan hallissa on vaikea olla mukana Mestiksessä. (HäSa)

Menot