fbpx
Uutiset

Kulta kiiltää voiton päässä

Urheilussa ei koskaan kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Silti: HPK:n historian ensimmäinen naisten jääkiekkomestaruus liippaa jo läheltä. Kerho voitti Ilveksen niukasti 2-1 (0-1, 0-0, 2-0) toisessa loppuottelussa sunnuntaina Tesoman jäähallissa Tampereella. Yksi voitto lisää ja HPK kruunataan maan parhaaksi naisten lätkäjoukkueeksi.

Hämeenlinnalaisjoukkueella on mestaruus katkolla ensimmäisen kerran tiistaina Metritiski-areenassa. Se on ollut Kerhon naisten kotihalli ja sellaisena se pysyy kauden loppuun saakka, vaikka viereiseen halliin tietysti mahtuisi paljon enemmän katsojia.

-Menemme eteenpäin vaihto ja erä kerrallaan. Katseet ovat nyt seuraavassa ottelussa. Se alkaa 0-0-tilanteesta. Puhtaalta pöydältä lähdetään tiistaina pelaamaan. Meidän on keskityttävä huolellisesti joka asiaan. Mitään muuta ei pidä miettiä. Kova usko on oltava omaan tekemiseen. Joukkueen yhteishengen on oltava vahva niin kuin meillä on ollut, selvitti Kerhon voittomaalin ajassa 56.14 tehnyt Annina Rajahuhta.

Hänellä on mestaruuksien voittamisesta vankka kokemus. Toissa kaudella Rajahuhta hyökkäsi Bluesin puolesta ja kausi päättyi kultajuhlaan. Viime hän hyökkäsi Ilveksen nutussa ja taas palkinnoksi tuli kulta. Nyt Rajahuhta on HPK:n pelaaja…

Puolen minuutin ?tehoisku

HPK oli pitkään takaa-ajajana. Ilves aloitti terävästi ja meni ensimmäisessä erässä 1-0-johtoon Tawni Mattilan maalilla.

Toisessa erässä peli kääntyi HPK:lle, mutta viimeistelyssä oli yhä toivomisen varaa. Kolmannessa erässä tahti jatkui samanlaisena. Tosin erän puolivälissä Ilves sai mahdollisuutensa: se sai pelata pitkään kahden pelaajan ylivoimalla Kerhon kolmen peräkkäisen ja aika heppoisesti tuomitun jäähyn takia.

Kerho kuitenkin kesti alivoiman erinomaisesti torjuneen maalivahtinsa Maija Hassisen johdolla ja uhrautuvalla taistelullaan. Hassisella oli vähemmän töitä (19) torjuntaa kuin vastapuolen kollegallaan Linda Selkeellä (29), mutta Maijan päivään mahtui pari paraatipelastusta, joiden ansiosta kotijoukkue ei päässyt kahden matkan karkumatkalle.

Alivoimien jälkeen kaukalossa oli oikeastaan vain yksi pelaava joukkue. Kerho löysi todellisen play off -vimman ja vyörytti peliä vaihto vaihdolta Ilveksen maalille.

Tasoitus (ajassa 55.43) oli kokeneen Sanna Lankosaaren vahva yksilösuoritus. Hän nousi voimakkaasti maalin edustalle ja laittoi kiekon rystyltä takakulmaan.

-Mummolta (Lankosaaren lempinimi) tärkeä maali. Olimme sanoneet hänelle, että älä ammu rystyltä, vaan käytä rannelaukausta, jonka osaat hyvin. No, Mummo teki maalin rystyltä, naurahti HPK:n päävalmentaja Jarkko Julkunen.

Vain 31 sekuntia myöhemmin Rajahuhta teki HPK:n voittomaalin Riikka Norosen syötöstä.

-Karvasimme kiekon hienosti. Riksa (Noronen) sai kiekon ja syötti minulle hienosti. Hän taisi vielä huutaa, että vedä. Pakkohan sitä oli totella, Rajahuhta kertasi ratkaisumaaliaan hymyssä suin.

-Peli oli meidän hallussa. Luotimme, että maalit kyllä tulevat, koska paikkojahan meillä oli koko ajan, hän jatkoi.

Loppu oli HPK:n heiniä. Ilves ei saanut enää takaa-ajovaihdetta päälle – kiekko pysyi lähes koko loppuajan tupsukorvien päädyssä.

Kuin kopio ?ensimmäisestä

Julkusen mielestä sunnuntain koitos oli kuin kopio lauantaisesta Hämeenlinnan finaaliavauksesta: Ilves meni johtoon, mutta HPK nousi voittoon.

-Nyt me istuimme enemmän jäähyllä. Mutta ei yhtään hylättyä maalia, ei ruumiita, joten mikä tässä. Jäähyt olivat mitä olivat. Ne on kuitenkin jo vihelletty, eikä siitä enempää. Tuomarit joutuvat tekemään ratkaisunsa nopeasti ja se pitää ymmärtää. Sääli tyttöjen puolesta siitä, ettei paikalla ollut telkkaria eikä täyttä tupaa katsojia.

Julkunen painotti, ettei asioiden edelle sovi mennä.

-Nämä ovat tiukkoja pelejä. Jos mielessään jo nostaa kannua, se on sitten heippa. Ja ainahan on sanottu, että nurkkaan ahdistettuna eläin on vaarallisimmillaan.

HPK:n aseena oli sunnuntainakin laajempi materiaali. Joukkueella on kolme tasaista kentällistä, joista jokainen pystyy ratkaisemaan. Ilvekseltä puolestaan puuttui lauantaina loukkaantunut Saara Tuominen, joka palkittiin ennen sunnuntain ottelua naisten SM-sarjan helmikuun pelaajana. Hän käveli palkintojen jaosta keppien kera. (HäSa)

Menot