Uutiset

Kultarannassa pelättiin maailman sotkun kasvavan

Hieman totinen oli tunnelma, kun Kultaranta-keskustelut käynnistyivät Naantalissa kuudetta kertaa. Syynä totisuuteen oli se, että keskustelun aiheina olivat sääntöpohjainen maailma ja kansainvälisen politiikan muutos.

Kaikki keskustelijat kokivat, että monenkeskisestä keskustelusta ja yhteisistä säännöistä on siirrytty voimapolitiikan maailmaan, jossa esimerkiksi YK ja EU ovat jääneet syrjään.

Surullisina esimerkkeinä tästä ovat Ukrainan ja Syyrian sodat, joissa ei kansainvälisiä sääntöjä kunnioiteta.

– Liberaalien länsimaiden on taisteltava sääntöjen ja periaatteidensa puolesta. Meidän on käytävä enemmän dialogia. Nyt maat puhuvat toisistaan, eivät toisilleen. Ilman sääntöjä tulee sotkua, sanoi YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak.

– Kehitys on negatiivista, sotku on pahenemassa, lisäsi Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt.

Lajcak nosti esiin myös sen, että YK ja EU ovat menettäneet uskottavuuttaan myös länsimaiden kansalaisten silmissä ja korvissa.

– Olemme hukanneet kansalaisemme. He eivät enää usko, että pyrimme ratkaisemaan heidän ongelmiaan. Ja sitten syytämme muita populisteiksi, hän harmitteli.

OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi korosti, että maailmalla on paljon pettymystä globalisaatiota kohtaan, koska kaikki eivät hyödy siitä.

– Ihmisille olisi tarjottava sosiaalinen turvaverkko, koulutusta ja mahdollisuuksien tasa-arvoa, Kiviniemi sanoi.

Suomen entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) koki myös globalisaation ahdistavan monia ihmisiä.

– Muutos on ollut niin nopeata, että se on ollut joillekin liikaa, ja vastauksia on etsitty nationalismista, jossa lopulta ei vastauksia ole. Maista tulee muun muassa monikulttuurisia ja monietnisiä, Tuomioja mietti.

Keskustelussa kuitenkin uskottiin, että ratkaisuja voidaan löytää siten, että sääntöjä yhä kunnioitettaisiin kansainvälisessä politiikassa. Perusteeksi nostettiin se, että monet maat ovat eri tavoin riippuvaisia toisistaan.

– Pystymme yhä sopimaan monista asioista. Esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksesta, josta tosin on nyt yksi hankala maa lähtenyt, Kiviniemi sanoi ja viittasi Yhdysvaltoihin.

Ruotsin Bildt puolestaan hehkutti, että ihmiskunta on onnistunut viimeisten vuosikymmenten aikana monessa asiassa.

– Köyhyys ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet, elinikä on noussut ja vanhoista vihollisista on voinut tulla ystäviä. Vähiten globalisaatiossa mukana olleet maat ovat jääneet heikoimmille, Bildt sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan siitä, että EU sekä YK ovat jääneet sivuosaan kansainvälisessä politiikassa.

– EU näyttää nyt jääneen syrjään, kuten myös YK. Esimerkiksi Syyrian, Korean ja Lähi-idän kriiseissä vaikuttaa siltä, että vain kolme tahoa mahtuu keskustelemaan: Trump, Putin ja Xi hieman eri tavoin, Niinistö pohti Kultaranta-keskustelujen aloitusinfossa.

Niinistö toivoo, että EU pystyisi olemaan vahva tekijä kansainvälisesti ja mahdollisesti myös sotilaallisesti.

– Pitääkö EU:sta rakentaa riittävän voimakas, jos maailmalla kunnioitetaan nyt erityisesti voimaa? Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että EU:sta on puuttunut yksi olennainen ulottuvuus: jäsenten turvaaminen. Olen ilokseni huomannut, että tämä on noussut viimeisten 2-3 vuoden aikana keskusteluun, Niinistö pohti.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic