fbpx
Uutiset

Kultaranta on menossa kiinni yhdeksi kesäksi – päärakennus ja puisto ovat poissa käytöstä sekä presidentiltä että yleisöltä

Remontti sulkee Kultarannan päärakennuksen eli graniittilinnan ja puiston näillä näkymin koko kesäksi muutaman vuoden kuluttua. Tällöin on menossa Sauli Niinistön toimikauden loppupuoli. Tällä hetkellä
YK:n pääsihteeri António Guterres osallistui kesäkuussa tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin.

Tasavallan presidentin kesävirka-asunnon Kultarannan päärakennus eli graniittilinna ja puisto ovat todennäköisesti yhden kesän kokonaan pois käytöstä remontin vuoksi.

– Päärakennus ja puisto ovat näillä näkymin yhden kesän pois käytöstä presidentin osalta. Tämä kesä ajoittuu Sauli Niinistön toimikauden loppuvuosiin, Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan Lännen Medialle.

Puisto ei ole tuolloin myöskään avoin yleisölle. Muut rakennukset ovat mahdollisesti ainakin osittain käytössä.

Naantalissa sijaitsevan Kultarannan remontti on jo alkanut ulkotöillä, mutta kunnostuksen päävaihe on käynnistymässä vasta reilun kolmen vuoden kuluttua.

– Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan hankkeen päävaihe alkaisi vuonna 2022, kansliasta todetaan.

Päärakennuksessa on kerääntynyt kosteutta rakenteisiin, mutta sisäilmaltaan rakennus on edelleen asuttavassa kunnossa.

Lähivuosien kesät Kultaranta on käytössä normaalisti. Korjaustöitä tehdään vaiheittain pääosin kesäkauden ulkopuolella

Tällä hetkellä Kultarannassa on käynnissä viher- ja maanrakennustöiden ensimmäisen vaiheen viimeistely.

Vuosi sitten syksyllä alkoi ensimmäinen vaihe, jonka aikana on parannettu muun muassa alueen kulkuväyliä, portti- ja pysäköintialuetta sekä rakennettu helikopterin laskeutumisalue.

Rakennusten korjausten arkkitehtisuunnittelu on käynnissä.

– Parhaillaan tehdään rakennushistorian selvitystä ja hankesuunnitelmaa. Korjaus toteutetaan vaiheittain viiden vuoden aikana, kansliasta kerrotaan.

Arkkitehtisuunnittelusta järjestetyn tarjouskilpailun voitti ryhmittymä Arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen Oy, Trium Arkkitehdit Oy sekä Arkkitehtuuritoimisto Käpy ja Simo Paavilainen Oy.

Maisema-arkkitehtisuunnitteluun valittiin jo aiemmassa tarjouskilpailussa Sito Oy.

Päävaiheen urakoitsija valitaan vielä tämän vuoden aikana. Hankkeen toteuttajat on kilpailutettu hankintalain mukaisesti julkisilla tarjouskilpailuilla.

Kultarannan tekniset järjestelmät ovat elinkaarensa päässä ja puiston kasvillisuus vaatii uusimista, kerrotaan Tasavallan presidentin kanslian verkkosivuilla.

Puutarha ja päärakennus ovat valmistuneet 1910–20-luvuilla. Edellisen kerran puutarha on kunnostettu 1960-luvulla, ja myös graniittilinnaa on korjattu viimeksi laajemmin 60-luvulla.

Puistossa tavoitteena on tunnistaa, säilyttää ja mahdollisuuksien mukaan palauttaa kulttuurihistorialliset arvot.

Puiston rakennelmia restauroidaan 1900-luvun alun asuun, mutta 1960-luvun kulttuurihistoriallisesti merkittävät kerrokset säilytetään. Viheralueita kunnostetaan ja uusitaan.

Peruskorjauksen lähtökohtana ovat suojeluarvot: sekä puisto että rakennukset ja rakennelmat ovat suojeltuja joko asemakaavalla tai asetuksella.

Koko korjaustyö ja kustannusarviot tehdään vaiheittain, eli kokonaiskustannus ei ole vielä tiedossa. Eduskunta on myöntänyt tälle vuodelle ensimmäisen vaiheen puistotöihin kaksi miljoonaa euroa.

Kultarannan tilan pinta-ala on 54 hehtaaria ja siihen kuuluu lukuisia rakennuksia, kasvihuoneita sekä suuret puistoalueet.

Menot