Julkaistu: 01.01.2005 22:44

Snoopi Sirén miettii, miksi alkaisi isona

  • Kolmen ja puolen kuukauden ikäinen saluki-pentu Seela tietää jo, mitä tekee isona: juoksuttaa isäntäänsä. Snoopi Siren sen sijaan miettii vielä, mihin ryhtyisi teatterinjohtajapestin päätyttyä.
    Kolmen ja puolen kuukauden ikäinen saluki-pentu Seela tietää jo, mitä tekee isona: juoksuttaa isäntäänsä. Snoopi Siren sen sijaan miettii vielä, mihin ryhtyisi teatterinjohtajapestin päätyttyä.
Kolmen ja puolen kuukauden ikäinen saluki-pentu Seela tietää jo, mitä tekee isona: juoksuttaa isäntäänsä. Snoopi Siren sen sijaan miettii vielä, mihin ryhtyisi teatterinjohtajapestin päätyttyä.

Talouskriisi ei jättänyt kammoa teatterin johtamiseen, mutta ihmisläheisempi työ kiinnostaisi

Laittakaa työnarkomaani kuukaudeksi lomiaan pitämään, niin sillä on hetken päästä kahden kuukauden työt tehtynä ja vuoden urakat ideoituna.

Hämeenlinnan Kaupungin Teatterin johtajuuden vuodenvaihteessa jättänyt Snoopi Sirén on pidellyt lomiaan pois miltei koko joulukuun ja toiminut juuri kuin työhullu.

Hän on hiukan kirjoittanut ja valokuvannut, sovittanut näytelmää, jonka hän ohjaa ensi syksyksi Tampereen Teatteriin, haaveillut tiskijukan ammatista ja vastannut kieltävästi muutamiin teatterinjohtamistarjouksiin.

Sirén suunnittelee työskentelevänsä jatkossa freelancerina, muttei toistaiseksi ole päättänyt, millä alalla.

- Muukin työ kuin teatteri kiinnostaisi, hän vihjaa. Ensi lokakuuhun asti Sirén on vierailevana ohjaajana Tampereella, mutta siitä eteenpäin kaikki on mahdollista.

Elämän taitekohdassa olevaa miestä on pitänyt pirteänä kolmen ja puolen kuukauden ikäinen saluki-pentu Seela, joka on juoksuttanut isäntäänsä pitkin Aulangon metsiä päivittäin. Uusi perheenjäsen on teatterikoira nimeään myöten.

- Se näytti pienenä ihan Seela Sellalta, Sirén perustelee pennun nimivalintaa.

Rahapula vesitti suunnitelmat

Snoopi Sirénin kolmivuotisen johtajakauden aikana Hämeenlinnan Kaupungin Teatterissa paljastui pahoja talousvaikeuksia ja katsojaluvut laskivat roimasti. Sirén ei syytä itseään tilanteesta, sillä talousvaikeudet olivat alkaneet kasautua jo 1990-luvun puolella.

- Kausi olisi ollut vaikea kenelle tahansa. Eikä suomalaisilla teatterinjohtajilla taida nykyään helppoja kausia ollakaan, hän sanoo. Sirén ennustaa jatkuvan taloudellisen kamppailun jäävän osaksi suomalaisten teattereiden arkipäivää.

Jos hän olisi saanut johtajakaudeltaan jotain muuttaa, niin rahatilanteen.

- Jos olisin tiennyt tulevan talousahdingon, olisin ehkä suunnitellut työni toisin - tai en olisi tullut Hämeenlinnaan ollenkaan, hän sanoo.

Nyt häneltä oikeastaan jäivät parhaat ideat toteuttamatta. Hän oli suunnitellut mm. kutsuvansa henkilökohtaisten kontaktiensa kautta tiettyjä nimekkäitä ohjaajia ja näyttelijöitä vierailijoiksi Hämeenlinnaan.

- Kun rahahanat lyötiin kiinni, ensimmäisenä piti lopettaa vierailut, Sirén harmittelee. Hänen mielestään se vaikutti sekä henkilökunnan että yleisön viihtyvyyteen. Vierailijoiden mukana kun olisi saatu kaivattua vaihtelua ja uusia virtauksia teatteriin.

Töitä freelancerina

Snoopi Sirén korostaa, ettei hänelle vaikeuksista huolimatta jäänyt kammoa teatterinjohtajan ammattia kohtaan. Silti hän on jo syksyn mittaan kieltäytynyt parista työtarjouksesta.

- Enkä ainakaan hae vapaana olevia johtajanpaikkoja, hän huudahtaa. Vielä ei ole sen aika, mutta ehkä joskus myöhemmin.

Siréniä kiinostaisi nyt tehdä freelancerina töitä vaihteeksi myös jossakin muualla kuin teatterissa. Monitaitoinen mies haaveilee pestistä, jossa saisi olla tekemisissä ihmisten kanssa ja haistella maailmaa eri kanteilta.

- Laitosteatterit ovat loppujen lopuksi aika sisäpiiriläisiä työpaikkoja ja vähän maailmasta vieraantuneitakin laitoksia, hän sanoa pamauttaa.

Sirén ei kuitenkaan missään nimessä haluaisi romuttaa kattavaa teatteriverkostoa, sillä eiväthän kaikki teatteriammattilaiset voi työskennellä vapaissa ryhmissä.

- Mutta olisi hyvä, jos laitosteatteritkin voisivat työskennellä nykyistä ilmavammin, hän ehdottaa. n