Uutiset

Kulttuurin abc ja wc

Tapio Lahtinen

Kulttuurin ja viihteen tuottajilla on kiusallinen tapa käyttää tekemisistään hienostelevia ja sievisteleviä sanoja, jotka meille maallikoille ovat outoja.

Kun termit kääntää selvälle suomen kielelle, taiteen syvin olemus avautuu rahvaallekin. Tässä kätevästi teatterilaukkuun ja festarireppuun mahtuva sanakirja.

Albumi: tavallinen äänilevy, joka kuitenkin lausutaan ”albumi”, koska siinä on ulkomaiselta kuullostava pehmeä bee. Kaupitellaan tavallisesti ihmisille, jotka ovat tai kuvittelevat olevansa teini-iässä.

Albumi koostuu biiseistä, joissa niinikään on pehmeä bee. Yleensä biisit ovat peestä, jossa on kova pee.

Klassikkoalbumi on äänilevy, joka on julkaistu viime vuonna.

All Stars: suomalaisen puutteellisen sosiaaliturvan ikävä lieveilmiö. Soitto- ja laulutaitonsa jo ammoin kadottaneet muusikot joutuvat henkensä pitimiksi palaamaan eläkkeeltä esiintymislavalle.

Artisti: yleensä tanssimusiikkia esittämällä leipänsä tienaava kiertelevä tilausmuusikko. Esiintyy maksusta joko selvälle tai juopuneelle yleisölle kaiken maailman hevokuusen peräkorpien seuraintaloilla. Ohjelmassa tavallisesti kokoelma soittotaidottomien soittajien esityksiä tanssitaidottomalle yleisölle. Välissä tauko.

Ensemble (laus. aan-saam-plö): näyttelijäporukka tai jonkun sortin orkesteri. Musiikkifestivaaleilla aan-saam-plö esiintyy hieman kauempana olutteltasta kuin tavalliset yhtyeet. Soitto nyt on sitä samaa kolinaa.

Teatterissa aan-saam-plön kyhäelmä, tavallisesti nimeltään ”produktio” (ks. produktio), kestää kauemmin ja on pitkäveteisempi kuin tavallinen näytelmä.

Festivaali: oluenjuonti- ja vessaanjonotustapahtuma, jossa tavallisesti jotakin oheisohjelmaa, kuten soittoa.

Happening: festivaali, jossa yleisiä vessoja on vielä vähemmän tai ei lainkaan, mikä näkyy ja kuuluu katukuvassa. Lorinan taustalla soittoa tai muuta ohjelmaa.

Matinea: edellisen illan festivaalin ja seuraavan illan happeningin välinen häilyvä hetki, jolloin vessaan ei enää tai vielä ole asiaa. Väkinäistä ohjelmaa, ei tarjoilua.

Poikkitaiteellinen: korkeataiteellinen esitys, joka yleisön karattua on tavallisesti – ja ansaitusti – kerrasta poikki.

Produktio: näytelmä, jonka aan-saam-plö (ks. ensemble) on kuukausipalkkansa tai apurahansa edestä raapinut kokoon taiteellista uhoaan kuuluvasti vakuutellen. Yleisön muodostaa tavallisesti tilausbussilla liikkuva eläkeläisensemble, joka luuli tulleensa teatteriin viihtymään.

Workshop (laus. yöök sop): happening- tai festivaalialueella sijaitseva pensaisto, vajantakunen tai vastaava paikka, jossa yleisö käy helpottamassa oloaan.

Lorinan taustalla soittoa tai muuta ohjelmaa.

Päivän lehti

24.1.2020