Uutiset

Kulttuurin diplomaatti

Hämeen taidetoimikunnan uusi pääsihteeri Saara Tiuraniemi hehkuu innosta. Kahdessa viikossa hän on vetänyt yhden taidetoimikunnan kokouksen, tutustunut Arxiin, Verkatehtaaseen, taidemuseoon ja teatteriin sekä tavannut lukuisia kulttuurin tekijöitä.

-Olen siis jo ehtinyt jalkautua työhuoneesta kaupungille. Vie varmasti vuoden ennen kuin olen perehtynyt koko työkenttään, sillä minunhan on tutustuttava kaikkiaan 28 kunnan toimijoihin. Perusasiat on tunnettava ennen kuin voi hallita kokonaisuuden. Nyt etsin vielä rajojani, sillä kaikkeen en ehdi, vaikka haluaisinkin.

31 vuotta toimineen taidetoimikunnan kolmas pääsihteeri on jo ehtinyt hankkia kokemusta organisoijana ja ideatykkinä.
Tiuraniemi johti vielä tänä kesänä yhdet Pentinkulman päivät, joiden toiminnanjohtajana hän oli vuodesta 2000. Pentinkulman lisäksi hän veti myös Väinö Linna kyliltä maailmalle-hanketta.

Pääsihteerinä Tiuraniemen vastuualue on kuitenkin nyt huomattavasti aiempia pestejä laajempi, sillä taidetoimikunta toimii Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla.

-Minun pitää oppia katsomaan kulttuurin tekemistä eri näkökulmasta kuin aikaisemmin, jolloin otin osaa myös käytännön töihin.

Erilaisten projektien ja tapahtumien järjestäminen on lyhytjänteistä työtä, mutta pääsihteerinä työskentelyyn tarvitaan suunnitelmallisuutta.

– Olen siitä vain innoissani ja teen mielelläni töitä muunkin kulttuurin kuin kirjallisuuden parissa. Tosiasiassa pääsihteerin työ on minulle unelmatyö.

Ei byrokratiaa, vaan halllintoa

Etelä-Suomen lääninhallituksessa oleva työhuone tulee Saara Tiuraniemelle varmasti vielä tutuksi, mutta sanaa byrokratia hän ei suostu käyttämään. Paperit eivät ole pääasia, vaikka kuuluvatkin toki hallintoon.

– Paperit ovat osa työtä, mutta ei niistä kulttuuria synnytetä. Kyllä siihen on oltava myös henkilökohtainen tuntuma.

Saara Tiuraniemi pitää itseään ennen kaikkea kulttuurin diplomaattina, joka yrittää saada aikaan yhteistyötä. Verkottuminen on välttämättömyys ennen kaikkea silloin, kun etsitään tekemiselle uusia tapoja.

-Vielä tässä vaiheessa en voi tietää mahdollisuuksiani. Sen näyttää vain aika. Sen olen kuitenkin oppinut, että yksin ei innokaskaan ihminen voi saada paljoa aikaiseksi. Yhteistyö helpottaa ja nopeuttaa asioiden hoitamista. Olen kova verkottuja ja valmis tekemään yhteistyötä myös naapurikaupunkien kanssa.

Vaikka Saara Tiuraniemi alkoi vetää jo 23-vuotiaana erilaisia kulttuuriprojekteja, ei hän ole joutunut kuin pari kertaa uskottavuuskriisiin. Itseensä luottava, suora ja puhelias nainen sanoo, että hänellä on vahva käsitys asioista ja siitä, miten ne pitää hoitaa.

-Tässä uudessa työssäni en voi tietenkään olla vielä hirveän varma mistään, mutta olen ahne kaikelle uudelle.

Saara Tiuraniemi toivoo, että kulttuuri kuuluisi ihan arkisena asiana niin suomalaisten kuin hämäläistenkin elämään.

– Kulttuuri tuo ihmisille paitsi henkilökohtaista myös sosiaalista hyvää mieltä. Taide opettaa meille uusia asioita ja avaa kokonaan uusia maailmoja.

Päivän lehti

7.8.2020