Uutiset

Kulttuurinko muka pitäisi tuottaa?

Jos ärhentelevä akateemikko Paavo Haavikko tuntisi hämäläiset, hän ei olisi ehdottanut oopperan ystävien kuljettamista Saksaan. Hän kun sanoi, että kuljettaminen maksaa vähemmän kuin oman oopperan ylläpito.

Hämeenlinnan ja Lahden kaupunginjohtajana Haavikko olisi ehdottanut, että saksalainen ooppera kuljetetaan kerran viikossa Helsinkiin.

Malli olisi sama kuin kahden hämäläiskaupungin, jotka aikovat pakata Lahden sinfoniaorkesterin linja-autoon esiintymään säännöllisesti Hämeenlinnassa, kun Verkatehtaan konserttisali valmistuu.

Raha tässä puhuu. Lahti toivoo orkesterinsa kuluille jakajaa. Kaupungit toivovat valtiosta orkesterin kulujen maksajaa, mutta tuskin se on kestävä ratkaisu. Jossakin vaiheessa kulut kaatuvat myös Hämeenlinnan niskaan. Tyhmä ei olekaan se, joka pyytää, vaan joka maksaa.

Samassa paketissa olisi kätevästi Hämeenlinnan kaupunginorkesteri, jota ylläpitää yksityinen orkesteriyhdistys.

Hämeenlinna voisi tukahduttaa pienen kamariorkesterin lopullisesti sillä varjolla, että lahtelaiset hoitavat Verkatehtaalla klassisen musiikin. Ihan kuin Lahden sinfonia voisi korvata Hämeenlinnan kamarimusiikin tai päin vastoin.

Suunnitelmillaan Hämeenlinnan johto yrittää ilmeisesti ratkaista, miten Verkatehtaan käyttökulut pysyvät kurissa. Herää kysymys, mitä Verkatehdas-konseptin varalle loppujen lopuksi oikein suunnitellaan?

Kuvitteleeko kaupunki, että Verkatehdas pystyy ottamaan omasta taskustaan kaiken sen, mitä se rahassa kuluttaa?

Kaupunkilaisena haluaisin vihdoin tietää, tavoitteleeko kaupunki Verkatehtaan toiminnassa tilaaja-tuottajamallia vai palvelusopimusmallia.

Edellinen on lähempänä taloudellisen itsekannattavuuden tavoitetta markkinatalouden ehdoilla. Jälkimmäiseen sisältyy myös yhteiskuntavastuu siitä, että kaupunkilaiset saavat palveluja.

Pitäisi olla selvä, ettei kulttuuripalveluilta voi edes vaatia tuottavuutta samoilla kriteereillä kuin käännykkätehtaalta tai kaupalliselta televisiokanavalta.

Filosofi Maija-Riitta Ollila on sanonut, että kulttuuripalvelujen tuottavuus ei ole kasvanut satojenkaan vuosien aikana. Mozartin ja Beethovenin sinfonioiden esittämiseen tarvitaan yhä yhtä paljon soittajia kuin Mozartin ja Beethovenin omana aikana.

Kulttuuripalvelu voi harvoin tulla toimeen täysin omillaan, mutta veromaksajana ainakin minä maksan lisälaskun ja konserttilippuni mielelläni.

En ole huolissani edes Verkatehtaan kustannusten noususta. Se oli odotettavissa, sillä ensimmäinen laskelma tehtiin sen hetken rakennuskustannusten mukaan.

Tekniset laskelmat eivät voi perustua etukäteen oletukseen, että rakentamisen hinta nousee. Että niin käy, on vain nieltävä, jos talo halutaan. Minä ainakin haluan konserttisalin, 50-vuotisen odotuksen jälkeen.

pirkko-liisa.kastari@hameensanomat.fi

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic