fbpx
Uutiset

Kulttuuripäällikkö vastaa mielipiteessään: Lisää kulttuuria Linnanpuistoon

Tunnelmaa Wanajassa Apulannan keikalla muutama kesä sitten.

Hämeenlinnan keskikaupungin asukasyhdistyksen hallitus toi kirjoituksessaan (HäSa 26.9.) julki näkemyksen, jonka mukaan Linnanpuiston tapahtumat pitäisi siirtää Kantolaan.

Linnanpuisto ja koko linnan ympäristö on ainutlaatuisuudessaan yksi hämeenlinnalaisten luontevista olohuoneista.

Yhtä historiallista ja viihtyisän vehreää ympäristöä ei kovinkaan moni suomalainen kaupunkikeskusta pysty asukkailleen ja vierailijoilleen tarjoamaan.

Kulttuurin näkökulmasta Linnanniemi on potentiaaliinsa nähden alihyödynnetty resurssi. Alueella voisi olla enemmänkin sen luonteeseen sopivaa aktiivisuutta, pienimuotoisia tapahtumia ja palveluita.

Tätä tukee myös Linnanniemelle syntyvä kiinnostava museokeskittymä, kun Vankilamuseo avautuu Kansallismuseon ylläpitämänä yleisölle kesällä 2019.

Oma erillinen kysymyksensä ovat Linnanpuiston tapahtumakäytön rajat. On selvää, että suuria yleisömassoja liikuttavia monipäiväisiä tapahtumia voi alueella olla rajallisesti.

Linnanpuiston kehittämisestä on aloitettu valmistelu yhdessä Linnan kehityksen, kaupunkirakennepalvelujen ja kulttuuripalvelujen kesken. Valmisteluun tullaan kutsumaan mukaan mm. tapahtumajärjestäjiä, yrittäjiä ja asukkaita.

Oikean toimintatavan löytäminen vaatii varmasti kompromisseja, sillä alue on tapahtumaympäristönä valtakunnallisestikin uniikki ja kiinnostava.

Kulttuuri on erinomainen väline kaupungin identiteetin vahvistamiseen ja asukasviihtyisyyden parantamiseen. Se tekee kaupungista kiinnostavamman ja vetovoimaisemman myös ulkoapäin tarkasteltuna.

Kulttuuri on kuitenkin paljon muutakin kuin isot yleisötapahtumat. Elävä kulttuurikaupunki kohtaa asukkaat ja matkailijat myös siellä, missä ihmiset luontaisesti liikkuvat ja oleilevat, ja luo tilaa kaupunkilaisten omasta aktiivisuudesta syntyvälle kulttuurille.

Linnanpuistossa se voi tapahtua kirjaimellisesti ruohonjuuritasolla.

Janne Nieminen

kulttuuripäällikkö

Hämeenlinnan kaupunki

 

 

Mielipide 26.9.2018: Linnanpuisto vai Kantola?

Aurinkoinen ja kuuma kesä on takana. Hämeenlinnan kesä on tarjonnut monenlaista koettavaa ja hyvä niin.

Lehtikirjoituksissa on esitetty erilaisia näkemyksiä siitä, onko kaikki tapahtumat pidetty oikeassa paikassa.

Kaupunkilaisten kesäinen olohuone, Linnanpuisto, on useiden järjestäjien ja osanottajien mieleen. Mutta onko välitetty siitä, mitä sanovat ja ajattelevat lähistön asukkaat, joilla myös on oikeus nauttia kaupungin olohuoneesta sekä omasta ympäristöstään ilman joidenkin tapahtumien aiheuttamaa sotkemista ja möykkää?

Kantola on ollut mainio paikka maailmanluokan tähdille.

Saisivatko Kantolassa nostetta myös pienemmän luokan esiintyjät ja pääsisivätkö kuulijat sielläkin festivaalien maagiseen fiilikseen?

Nyt viimeistään olisi päättäjien vakavasti harkittava ensi kesän tapahtumille oikeat paikat.

Hämeenlinnalla on uusi kulttuuripäällikkö Janne Nieminen. Otatko tehtävän vastaan?

Hämeenlinnan keskikaupungin asukasyhdistyksen
hallitus

Menot