Uutiset

Kulttuuritukussa oli Linnan juhlien tuntua

Tanssitapahtuman päätöstanssiaisissa pyörähdeltiin kansainvälisesti. Parketilla nelisensataa nuorta.

Paljetit loistavat, satiinit kiiltävät, röyhelöt tekevät tykö. Toinen toistaan kauniimpi nuori neiti asettelee helmojaan ja sipaisee otsakiehkuraa pois silmiltä.

Ylväiltä näyttävät myös käsikynkässä olevat nuoret miehenalut puvuissaan ja kravaateissaan, kengät plankattuina ja tukka suittuna.

Puheensorina on vilkasta. Tanssi- ja iltapukuihin sonnustautuneiden nuorten keskuudessa singahtelee melkoinen kielten miksaus. Yhtäällä puhutaan venäjää, toisaalla italiaa. Ulkonäkö viestittää joidenkin olevan Aasian suunnalta.

Kello kajahtaa 18. Noin neljänsadan, yhdeksää kansallisuutta edustavan nuoren on aika suorittaa näyttävä sisääntulo Kulttuuritukun saliin.

On aika viettää Parolan Yhteiskoulun järjestämän nelipäiväisen Dancing Together -tanssitapahtuman päätöstanssiaisia.

”Mielenkiintoinen kokemus”

– Tämä on ollut todella mielenkiintoinen kokemus. En ole hyvä tanssija, mutta täällä tanssin. Olen myös oppinut paljon uusia asioita tanssista. Osallistuin latino- ja hip-hop -työpajoihin perjantaina, 18-vuotias italialaisnuorukainen Iacopo Golasi ehtii kertoa hetken hengähdystauollaan parketilta.

Takana lauantai-iltana on jo mm. poloneesi, polkka-masurkka, kikapo ja yhteinen tanssileikki. Edessä häämöttävät vielä esimerkiksi letkajenkka, wienervalssi, rock ja lattaribailaus.

Lisäksi illan aikana nähtiin tanssiesityksiä Vietnamista, Venäjältä ja Italiasta. Suomalaiset puolestaan esittelivät kansainvälisille vierailleen maamme kansantansseja, lavatansseja sekä breikkiä.

Golasille parasta antia ovat olleet kontaktit muiden maiden nuoriin. Hän toivoo pääsevänsä ensi vuonna Pietariin, jossa tapahtuma järjestetään seuraavan kerran.

Eugenia Osina, 16, Venäjän Petroskoista pyörähteli tanssilattialla parinsa Sergei Levichevin kanssa kuin vanha tekijä.

– Harrastan seuratansseja. Täällä halusin koittaa jotain muutakin, ja osallistuin jazz- ja hip-hop -työpajoihin. Sergein kanssa olemme parhaita ystäviä. Opiskelemme samalla luokalla, hän sanoo kiepsauttaen itsensä ystävänsä käden alitse.

Parolan lukion kansainvälisellä linjalla opiskeleva 17-vuotias vietnamilainen poika, Le duy Linh, kertoo saaneensa päivien aikana monia uusia ystäviä. Parasta on ollut tapahtuman kansainvälisyys ja hip-hop -työpaja.

Järjestelyissä onnistuttiin

16-vuotiaat lukiolaiset Ira Peltonen ja Minna Pohjola ovat molemmat majoittaneet tanssitapahtuman ajan venäläisiä tyttöjä kotonaan.

– Enemmän olisi saanut olla vapaa-aikaa, että olisi ehditty tutustuttaa heitä paremmin Hämeenlinnaan. Hirveästi on ollut harjoituksia ja työpajoja. Ihan kiva on ollut tutustua muihin nuoriin, ja hyvää tämä on tehnyt kielitaidollekin, Peltonen sanoo.

Pohjola oli mukana tapahtumaan liittyneessä musiikkiteatteriesityksessä.

– Se oli tosi kiva kokemus. Tykkään tanssiakin. Saa hienon puvun, ja saa olla prinsessa yhden päivän.

Tapahtuman käytännön järjestelyissä onnistuttiin niistä vastanneen järjestelytyöryhmän vetäjän, Parolan lukion oppilaskunnan puheenjohtajan Tanja Tarpeenniemen mukaan loistavasti.

– Tämä on antanut paljon. Vaikka työ on verottanut koulupäiviä, se on ollut sen arvoista.

Kaikkiaan järjestelyihin ja esityksiin osallistui lähes puolet koulun noin 280 oppilaasta. (HäSa)

Päivän lehti

27.1.2020