fbpx
Kolumnit Uutiset

Kulttuurivieras: Kesä on tilinteon aikaa

Teatterilaisilla ja koululaisilla on samanlainen vuosikello; kausi päättyy kesän alkuun ja uusi alkaa elokuussa. Niinpä teatterillakin ahertaa enää puvusto ja toimisto. Pitkä loma johtuu siitä, että meillä monet ovat kaudella aina lauantaisin töissä. 

Alkukesän olen työskennellyt odotellen kaupungin budjettitietoja tulevalle vuodelle.  Se tuli: meitä kohtaa taas uusi leikkaus. Toivoin, että olisi jo ymmärretty, että meiltä on jo säästetty kaikki, mitä voidaan. 

Olen Hämeenlinnan Teatterin johtajana kolmatta vuotta. Tänä aikana meiltä on leikattu 60 000 euroa kaupungin ja 108 000 euroa valtion toimesta. Kaudellani olemme supistaneet tuotantoa ja toimitiloja. Emme vuokraa Vanaja-salia, työskentelemme tehokkaammin, pienemmällä henkilökunnalla, eläköityneiden tai lähteneiden tilalle ei ole otettu uusia. 

Tulevalla kaudella meillä on vain kolme miesnäyttelijää! Tekniikkaankin tarvittaisiin lisää väkeä.

Yritämme säästää niin, että esitystoiminta ei kärsi. Yritämme pitää yllä hyvää ja toisiamme kunnioittavaa, lämmintä työilmapiiriä. Vaalimme luovuutta ja muistia, sillä ne ovat ensimmäiset, jotka tutkimusten mukaan kärsivät pitkään jatkuneesta stressistä. Ne ovat myös meidän tärkeimmät työkalumme. 

Yhteistyöt ovat tuottaneet tulosta ja toivottavasti jatkuvat. Kehittämme uusia yhteistyömalleja. Leikkausten myötä kaikki päämäärät katoavat aina kauemmaksi. Jaksamisen kannalta tilanne on nykykielellä todeten haastava. 

Onneksi syksyn ohjelmisto vetää hyvin. Onneksi ainakin kaupungin asukkaiden, asiakkaidemme, mielestä olemassaolomme on tärkeää. 

Keväällä 2013, jo ennen kuin olin ottanut Hämeenlinnan virkaa vastaan, alkoi keskustelu Teatterin yhdistämisestä Verkatehtaaseen. Ensimmäinen tapaamiseni kaupungintalolla koski Verkatehtaan alueen toimijoiden itsenäisyyttä. Muistan olleeni ihmeissäni, sillä yleensä taiteessa arvostetaan moniäänisyyttä, ei keskusjohtoisuutta. 

Pihakoivun alla, vielä Rauman palkkalistoilla ollessani, äkkäsin, että Hämeenlinna menettäisi noin miljoona euroa valtionosuutta, jos teatteri yhdistetään isompaan kokonaisuuteen. Se oli hyvä neuvotteluvaltti. 

Mietin silloin, että miksi minut ylipäätään oli valittu, jos oltiin aikeissa yhdistää teatteri jonkun alaisuuteen. Silloinhan ei johtajaksi tarvita taiteen maisteria, vaan sisältöjä ostava tuottaja riittää.

Valtio leikkaa teattereiden rahoitusta vuosittain lähivuosina. Kaupungin leikatessa samalla, vaikutus kumuloituu valtion henkilötyövuosiin perustuvan tuen pienentymisenä. Mitä vähemmän tukea kaupungilta, sitä vähemmän valtiolta, sitä vähemmän verorahoja ja vuokratuloja kaupungille. 

Toivon, että käytätte oman alueenne yrityksiä ja palveluita, se on ainoa tapa tukea ja suojella  omia toimijoita. Varmistaa, että verorahanne tulevat takaisin tuottamaan hyvää omaan kuntaanne. 

 

Kirsi-Kaisa Sinisalo
Kirjoittaja on Hämeenlinnan Teatterin johtaja. 

 

Menot