Uutiset

Kulukuria jatkettava Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupunki teki odotettua paljon paremman tuloksen. Tilikauden tulos jäi alle viisi miljoonaa miinukselle, kun vielä vuosi sitten pelättiin tuloksen painuvan jopa 20 miljoonaa euroa pakkaselle.

Tuloksen pelasti verotulojen odotettua paljon nopeampi kasvu. Verotuloja kertyi peräti 14,4 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2009 ja seitsemän miljoonaa euroa yli budjetoidun.

Hämeenlinna onnistui hyvin myös kulukurin pitämisessä. Kun aiemmin menot ovat kasvaneet yli seitsemän prosentin vuosivauhtia, nipistettiin menojen kasvu viime vuonna alle kahden prosentin.

Myönteisillä luvuilla on taipumus vaikuttaa nopeasti asenteisiin, ja pelkona on, että valtuustosalissa ryhdytään politikoimaan menojen lisäämisen puolesta. Asiaan kuuluu toki myös jälkiviisastelu eli irtopisteiden kalastus. Muun muassa valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki sanoi, että henkilökunnan lomautuspäätös oli virhe.

Säästöt jäivät hänen mukaansa kyseenalaisiksi.

Säästöjä ei syntynyt tavoiteltua määrää. Jokaista yksittäistä säästöohjelman kohdetta ei varmasti pystytä ennakkoon eurolleen laskemaan. Tärkeintä on noudattaa yleisesti tiukkaa kulukuria ja saada sen suuntaisia päätöksiä, että kaupungin talous tasapainottuu pitkällä aikavälillä.

Hämeenlinnan talouden pitäisi olla 2017 tasapainossa. Haaste on kova. Veroprosentti 19 on hieman alle maan keskiarvon. Nostovaraa ei kuitenkaan merkittävästi ole, koska Hämeenlinnan pitää pysyä verotuksessakin kilpailukykyisenä uusia asukkaita houkuteltaessa.

Kaupungin sijoitukset ovat myös pysyneet tallessa. Energialaitoksen myynnistä saadut 83 miljoonaa euroa tuottavat kaupungin kassaan noin puolen prosentin verokertymän verran.

Näitä rahoja ei pidä missään nimessä ottaa käyttömenojen katteeksi.

Hämeenlinnan kulujen kurissa pitämisen ainoa vaihtoehto on toteuttaa piirulleen laadittua tuottavuusohjelmaa, joka merkitsee 300 henkilötyövuoden vähentämistä.

Tähän on kaikki mahdollisuudet, sillä eläkkeelle jää nyt runsaasti kaupungin palkkalistoilla olevia. Erityinen vähentämistarve löytyy hallinnosta. Kuntaliitokset pöhöttivät hallintoa, koska kuntaliitossopimus edellytti virkojen säilyttämistä viisi vuotta ja rakenteita kolme vuotta.

Lähivuosina nähdään, löytyykö Hämeenlinnan päättäjiltä rohkeutta hallinnon virkojen karsimiseen. Yhtään helpompi asia ei ole rakenteiden purkaminen. Palveluiden keskittäminen merkitsee aina likeisyydestä tinkimistä. Kuntalaiset eivät kuitenkaan ajattele ratkaisuja talouden ja palveluiden laadun turvaamisen kautta.

Investoinnit taas joutuvat helposti kritiikin kohteeksi. Ilman jatkuvia panostuksia infrastruktuuriin ja muuhun kaupungin kehittämiseen joudumme helposti näivettymiskierteeseen. Vetovoima häviää ja kasvu pysähtyy.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic